Hem RAPPORT/UNDERSÖKNING Rekordmånga av Sveriges stora exportföretag vill anställa

Rekordmånga av Sveriges stora exportföretag vill anställa

Publicerat av: Redaktionen

Över hälften av Sveriges stora exportföretag, 55 procent, räknar med att öka antalet anställda i Sverige under det närmaste året, visar Exportkreditbarometern från Svensk Exportkredit (SEK).

Det är en rekordhög siffra samtidigt som andelen företag som tror sig minska antalet anställda i Sverige endast är tre procent.

Rekordmånga av Sveriges stora exportföretag vill anställa 2

 Magnus Montan, vd för Svensk Exportkredit

– Så här ambitiösa sysselsättningsplaner har vi aldrig sett tidigare. Det vittnar om att exportnäringen ser en fortsatt stark konjunktur framför sig och därför behöver rekrytera, säger Magnus Montan, vd för Svensk Exportkredit.

Totalt 55 procent av de stora exportföretagen räknar med att öka antalet anställda i Sverige under det kommande året, visar Exportkreditbarometern. Det är den högsta siffran sedan Exportkreditbarometern började mäta 2013. Samtidigt tror rekordlåga tre procent att personalstyrkan i Sverige kommer att minska de närmaste 12 månaderna.

Barometern fortsätter att visa ett starkt samband mellan orderingång och sysselsättningsplaner. Andelen exportföretag som tror på ökad orderingång är lika många som anger rekryteringsbehov under det kommande året.

– En del företag återanställer efter att de tvingades säga upp personal under pandemin och många har också ett ökat rekryteringsbehov på grund av den starka konjunkturen. Rätt kompetens och god tillgång till finansiering kommer vara avgörande för att till exempel kunna investera i grön omställning, vilket långsiktigt stärker den svenska exportindustrin, säger Magnus Montan.

Antalet anställda hos de stora exportföretagen väntas öka även utomlands, men inte i lika hög omfattning som i Sverige. Nästan fyra av tio företag, 37 procent, räknar med att anställa fler personer utomlands, medan endast tre procent räknar med att minska antalet anställda utomlands.

– Allt fler vaccinerar sig världen över och samhällen öppnar upp, det ökar både produktion och efterfrågan. Den globala efterfrågan på hållbara lösningar har aldrig varit större och det gynnar svenska exportföretag, säger Magnus Montan, vd på SEK.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>