Snart kommer P27 – och det kräver att bankerna närmar sig fler partners
Hem IT-Finans TrenderBetalningslösning Snart kommer P27 – och det kräver att bankerna närmar sig fler partners

Snart kommer P27 – och det kräver att bankerna närmar sig fler partners

Publicerat av: Redaktionen

Just nu pågår arbetet med Nordens nya betalplattform P27 – som ska revolutionera våra betalsystem.

Plattformen kommer att innebära snabba betalningar över landsgränserna för både företag och privatpersoner. Och det är bara början.

Rätt utnyttjat innebär P27 mycket mer än betalningar i realtid. Plattformen möjliggör utveckling av nya och innovativa finansiella tjänster. Samtidigt skapas ett nytt finansiellt ekosystem för Norden – som erbjuder en neutral plats för partners och leverantörer att kopplas samman med hög säkerhet för att utbyte av data.

För att dra nytta av möjligheterna behöver bankernas IT-infrastruktur moderniseras, och kopplas upp mot molnet för att accelerera digitaliseringen. I det nya ekosystemet behöver bankerna finnas nära sina partners, leverantörer och kunder.

De banker som tar steget kommer att kunna skapa konkurrensfördelar med P27:

Snart kommer P27 – och det kräver att bankerna närmar sig fler partners

Maria Sundvall, VD hos Equinix Sverige

Mot företagskunder kan banker erbjuda en automatisering av betalningar, vilket ger effektivitetsvinster för företagen. Den nya standarden ISO 20022 gör det möjligt att lägga in mer data i betalningsfiler. Gamla rutiner med manuell avstämning av betalningar kan då automatiseras.

Mot privatkunder öppnar den ökade mängden data i betalningsfiler upp för smarta tjänster och ökad kundinsikt. Mer information gör att bankerna kan förstå och hjälpa sina kunder bättre. Genom att nyttja AI och maskininlärning kan banken ge hyperpersonaliserade råd som hjälper kunderna till klokare ekonomiska val.

När bankerna dessutom öppnar upp sina APIer mot omvärlden kan de i samarbete med tredje parts-leverantörer få nya möjligheter att dra nytta av den senaste tekniken inom AI och maskininlärning. Istället för att som tidigare bygga allt själva från grunden, kan banker snabbt och enkelt få tillgång till marknadens bästa tjänster.

För att göra detta möjligt krävs moderna system och en uppdaterad digital infrastruktur. Genom att nyttja molnet kan banken koppla på attraktiva applikationer och tjänster till kunderna. De banker som inte moderniserar kommer inte att kunna dra full nytta av P27. Risken är att de snart blir omsprungna av mer snabbfotade konkurrenter.

För de flesta banker kommer hybridmoln vara en bra lösning – där delar av infrastrukturen flyttas till molnet medan andra delar ligger kvar i bankens egna datacenter.

Arbetet med P27 är i full gång. Det nya finansiella ekosystemet har börjat byggas.

För de banker som vill dra full nytta av den nya plattformen är det hög tid att förbereda sig. Det finns två vägar att gå: att modernisera IT-infrastrukturen och kliva in i ekosystemet, eller att stå kvar och riskera att bli omsprungna.

Vilken väg väljer ni?

Av Maria Sundvall, VD hos Equinix Sverige

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>