Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor
Hem Försäkring Så mycket kostar bilförsäkringen bland annat på var du bor

Så mycket kostar bilförsäkringen bland annat på var du bor

Publicerat av: Redaktionen

Hur mycket du betalar för din bilförsäkring beror på flera olika faktorer, bland annat på var du bor.

Därför skiljer sig priserna åt mellan Sveriges län.

Utifrån färsk statistik från Insplanets tecknade bilförsäkringar under 2021 får du veta var du ska bo och vilket bilmärke du ska ha för att få en så billig bilförsäkring som möjligt.

Snittpris på bilförsäkringen uppdelat på län

Priset på bilförsäkringen avgörs av flera olika faktorer bland annat hur gammal du är, vilken bil du har och var du bor.

I tabellen kan du se den genomsnittliga premien i Sveriges län. Du kan också se vilket län som har den dyraste respektive billigaste hel-, halv- och trafikförsäkringen samt vilket län som har högst och lägst snittpremie när vi slår ihop alla de tre omfattningarna.

De högsta premierna hittar vi, inte helt oväntat, i Stockholms län. Där kostar en bilförsäkring i genomsnitt 5 042 kronor. I vanliga fall brukar de andra storstadsregionerna följa tätt efter Stockholm, men i år tar Västmanlands och Kronobergs län över i toppen av de dyraste länen att försäkra sin bil i. Där kostar bilförsäkringen i genomsnitt 4 238 respektive 4 233 kronor.

Bor du däremot i Västerbotten kan du skatta dig lycklig som har den lägsta snittpremien i hela Sverige! Där är premien 3 463 kronor. Även i Halland (3 523 kr) och i Gävleborg (3 528 kr) hittar vi bland de lägsta snittpremierna i landet.

Det skiljer därmed 1 579 kronor mellan den billigaste och dyraste bilförsäkringen, en skillnad på hela 31 %.

Genomsnittlig försäkringspremie för 25 populära bilmärken

Så mycket kostar bilförsäkringen där du bor

Vilken bil ska du välja för att få en så billig bilförsäkring som möjligt? På bilden ser du vilka bilmärken som ligger över eller under snittpremien på 3 934 kronor. Det dyraste bilmärket att försäkra är BMW med en snittpremie på 5 662 kronor. Den billigaste bilförsäkringen får du om du kör en Suzuki som har en snittpremie på 3 147 kronor.

Det innebär att priset skiljer sig så mycket som 2 515 kronor mellan den billigaste och dyraste bilförsäkringen – en skillnad på cirka 44 procent!

Så har vi tagit fram statistiken

Statistiken i den här artikeln fokuserar på hur den genomsnittliga premien ser ut uppdelat på län och bilmärke. Statistiken är hämtad från Insplanets databas och avser tecknade bilförsäkringar hos Insplanet under 2021. Men det är viktigt att känna till att priset på bilförsäkringen påverkas av många olika faktorer, till exempel ålder på föraren, vilken självrisknivå du väljer och hur långt du kör. Statistiken ger därför endast en fingervisning av genomsnittspriserna i landet.

Bilarna som är inkluderade i statistiken är de 25 populäraste bilarna bland de som tecknat bilförsäkring genom Insplanet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>