OBOS träffar bostadsministern
Hem Fastigheter OBOS träffar bostadsministern Andreas Carlson

OBOS träffar bostadsministern Andreas Carlson

Publicerat av: Redaktionen

Under onsdagen träffar OBOS bostadsminister Andreas Carlson.

Vid mötet kommer OBOS att framföra en rad politiska förslag och berätta mer om hur koncernen jobbar för att underlätta för fler att köpa en bostad i storstadsregionerna.

– Den rådande krisen har gjort det ännu svårare för vanliga människor att kunna köpa ett eget boende. Alla regeringspartier gick till val på att förändra amorteringskravet, som stänger ute unga vuxna från bostadsmarknaden och hindrar barnfamiljer att flytta. Nu vill vi se handling – det är dags att slopa det senaste amorteringskravet, säger Sofia Ljungdahl, vd OBOS Nya hem.

Sedan 2020 finns OBOS Deläga, där köparen äger en del av bostaden och samäger resterade del tillsammans med OBOS, på den svenska marknaden. I Norge har OBOS boköpsmodeller, Deleie och Bostart, gjort stor succé och hjälpt över 1000 medlemmar att köpa en bostad. Många av dem är ensamstående och unga, som tidigare haft svårt att komma in på bostadsmarknaden.

OBOS träffar bostadsministern

Sofia Ljundahl, vd för OBOS ena dotterbolag OBOS Nya Hem.

– Den rådande situationen på bostadsmarknaden kräver att även vi bostadsutvecklare vågar tänka nytt. Kötiderna på hyresmarknaden är långa och boendekostnaderna på andrahandsmarknaden är högre. I stället för att betala en dyr hyra kan personen amortera på sitt lån och på så sätt bygga upp en ekonomisk trygghet, säger Sofia Ljungdahl, vd OBOS Nya Hem.

OBOS förslag för att sänka trösklarna till det ägda boendet

  • Inför ett statligt garanterat startlån för förstagångsköpare utifrån det färdigutredda förslag som ligger på bostadsministerns bord. Det är ett välbalanserat och kostnadseffektivt förslag som skulle göra det möjligt för cirka 400 000 förstagångsköpare över hela landet att köpa en egen bostad.

  • Slopa det senaste amorteringskravet för att människor med medelinkomster ska kunna efterfråga bostäder. Alla regeringspartier gick till val på att förändra amorteringskravet.

  • Inför en amorteringstrappa för unga hushåll på bostadsmarknaden. Genom att senarelägga höga amorteringskrav kan fler människor som klarar en kreditprövning och har betalningsförmåga köpa en första bostad.

  • Inför stöd till skattesubventionerat bosparande så att fler får möjlighet att spara ihop till kontantinsatsen samtidigt som vi skapar en sund sparandekultur. OBOS vill se en fördjupad utredning om hur ett gynnat bosparande kan fylla en funktion på den svenska bostadsmarknaden, i kombination med andra åtgärder.

  • Minska ränteskillnadsersättningen för bolån så att hushållen minskar sin ränterisk vid bunden ränta. Utred hur bankerna i stället skulle kunna få en fast kompensation som är känd i förväg, så att kunder kan ha ett belopp att ta ställning till. Förstagångsköpare betalar i regel högre ränta på sina bolån, vilket försvårar både inträde och rörlighet på bostadsmarknaden.
  • Få bankerna att bevilja amorteringsfrihet under de första fem åren för den som köper en nyproducerad bostad. Denna möjlighet finns redan i dag men utnyttjas inte. Det stänger dörren för många som vill och kan köpa en nyproducerad bostad till fast pris.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>