Färre svenska företag under juli
Hem Rapport/undersökning Ny statistik: Färre svenska företag under juli

Ny statistik: Färre svenska företag under juli

Publicerat av: Redaktionen

Den positiva tillväxttakten av nya företag de senaste månaderna har stannat av något.

Under juli minskade det svenska näringslivet marginellt med 66 företag.

Det visar en sammanställning som webbhotellspecialisten STRATO har gjort, baserad på statistik från Bolagsverket.

Under de senaste månaderna har nettotillväxten för nya företag varit positiv. Men nu har det stannat av något. I juli minskade antalet företag – antalet nyregistrerade företag hos Bolagsverket minus de som avregistrerats – med 0,06 procent, vilket motsvarar 66 färre nya företag. En siffra som är kraftigt lägre än föregående månad då 1 411 nya företag tillkom. I juli förra året var motsvarande siffra 1264 nya företag, en ökning då med 0,12 procent.

Färre svenska företag under juli– Det återstår att se om siffrorna för juli har påverkats av att många är på semester, men i juli förra året skedde det en kraftig nettoökning av antalet företag. Vi vet samtidigt att många räknar med en svagare konjunktur framöver, med hög inflation och höga räntor som tynger för hushåll och många företag. Vi tycker det är viktigt att fortsätta stötta och skapa goda förutsättningar så att fler vågar ta klivet att starta och driva företag, säger Herman Borel, internationell chef för affärsverksamhet på STRATO.

Fem regioner minskade i antalet företag under juli.

Kalmar (-0,60 %) minskade mest, följt av Västernorrland (-0,20 %), Västra Götaland (-0,14 %), Södermanland (-0,03 %) samt Örebro (-0,01 %). Övriga regioner hade en positiv tillväxt.

Jämtlands län, Gotlands län och Gävleborgs län hade starkast tillväxt den senaste månaden. Allra störst var ökningen i Jämtland med 0,17 procent, följt av Gotland (0,13 %) och Gävleborg (0,11 %).

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>