Hem Nyheter Ny rapport från Oxford Economics: ”Huawei bidrar stort till svensk ekonomi”

Ny rapport från Oxford Economics: ”Huawei bidrar stort till svensk ekonomi”

Publicerat av: Redaktionen

De senaste åren har det kinesiska teknikföretaget Huawei bidragit stort till den svenska ekonomin, enligt en ny rapport (november 2020) från analysföretaget Oxford Economics.

Ny rapport från Oxford Economics: ”Huawei bidrar stort till svensk ekonomi” 2

Ny rapport från Oxford Economics. Enbart under 2019 bidrog Huawei med totalt 410 miljoner euro till Sveriges BNP.

Enbart under 2019 bidrog Huawei med totalt 410 miljoner euro till Sveriges BNP.

Huawei har funnits i Sverige sedan år 2000, då företaget startade sin första europeiska verksamhet i Kista i Stockholm. Idag är Huawei en av de ledande teknikleverantörerna i Sverige, med produkter som används av ungefär nittio procent av svenskarna. Företaget har inte bara under de senaste tjugo åren bidragit till att stärka innovations- och konkurrenskraften i Sverige utan också bidragit stort till den svenska ekonomin. Enligt den nya rapporten ”The economic impact of Huawei in Sweden” från analysföretaget Oxford Economics bidrog Huawei enbart under förra året med totalt 410 miljoner euro till Sveriges BNP.

– Jag är stolt över att vi under tjugo år tillsammans med våra svenska partner och kunder har fört in ny teknik och nya innovationer i Sverige samt att vi bidragit till den sunda och framåtblickande konkurrens som gjort Sverige till en av världens ledande digitala nationer. Denna rapport är ett tydligt kvitto på att vi också bidrar till att stärka svensk ekonomi och därmed svensk välfärd, något vi hoppas få göra även i framtiden, säger David Liu, vd Norden & Baltikum Huawei.

Oxford Economics har räknat på Huaweis bidrag till Sverige genom tre kanaler: Huaweis direkta bidrag genom sin verksamhet i Sverige, företagets indirekta bidrag genom köp av varor och tjänster från andra företag samt företagets inducerade bidrag genom bland annat löner till sina egna anställda och leverantörskedjans anställda. Under 2019 uppgick Huaweis direkta bidrag till Sveriges BNP till 125 miljoner euro, medan det indirekta bidraget uppgick till 129 miljoner euro och det inducerade bidraget till 157 miljoner euro.

Huawei bidrar till arbetstillfällen och skatteintäkter
Enligt rapporten från Oxford Economics har Huawei under 2019 bidragit till 3 900 jobb i Sverige, inte bara på företagets egna kontor i Göteborg, Karlskoga, Karlskrona, Lund och Stockholm utan även hos andra företag genom investeringar och köp.

Huawei har också bidragit till den svenska välfärden genom de skatter som företaget genererar, under 2019 betalade företaget och dess anställda drygt 112 miljoner euro i skatt i Sverige. Om man dessutom räknar in det indirekta och inducerade bidraget uppgår den totala skatteintäkten till staten närmare 235 miljoner euro, vilket motsvarar lönen för 5 500 svenska lärare.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>