Mäklarpanelen: Trendbrott på bostadsmarknaden
Hem FASTIGHETER Mäklarpanelen visar trendbrott på bostadsmarknaden

Mäklarpanelen visar trendbrott på bostadsmarknaden

Publicerat av: Redaktionen

Fastighetsbyråns senaste Mäklarpanel visar ett möjligt trendbrott på bostadsmarknaden.

Fördelen för köparna minskar sedan i december och den stärkta efterfrågan är främst tydlig i storstäderna.

Det är en annan känsla på bostadsmarknaden efter årsskiftet men det är det återstår att se om det är en ihållande trend, kommenterar Johan Engström, VD på Fastighetsbyrån.

I Mäklarpanelen från Fastighetsbyrån, Sveriges största mäklarföretag, har 519 av företagets mäklare runt om i landet svarat på frågor om läget på bostadsmarknaden. På frågan ”För vilka är bostadsmarknaden mest fördelaktig just nu” blev snittet 2,78 på en skala mellan 0 (köparna) och 10 (säljarna). Det kan jämföras med 2,36 när samma fråga ställdes i december. Övertaget för köparna har alltså minskat och trendbrottet är tydligt i alla tre storstäder. Se tabell nedan.

  • Mäklarpanelen: Trendbrott på bostadsmarknadenVi har haft en tydligt nedåtgående trend sedan april förra året – men nu bryts den. Köparna har fortfarande övertaget på marknaden men det är mindre än i december. Vi brukar se en sådan här tendens från december till januari men skillnaden i storstäderna är mer än en vanlig säsongsvariation. Våra mäklare rapporterar om fler folk på visningar, en ökad benägenhet att buda och fler avslut, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.
  • Mäklarpanelen ger en väldigt bra bild av läget här och nu. Om det här är en ihållande trend återstår att se. När det händer saker storstäderna brukar det vara en start på något som sedan får spridning i övriga delar av landet. Samtidigt får vi med största sannolikhet ytterligare en räntehöjning i februari som eventuellt kan kyla av marknaden igen, säger Johan Engström.

Svalt för nyproduktion
Fastighetsbyråns mäklare som arbetar med nyproduktion fick även svara på frågan ”För vilka är nyproduktionsmarknaden mest fördelaktig just nu?”. Resultaten blev 2.81, till fördel för köparna och exakt samma resultat som i december. Avmattningen på marknaden i stort märks tydlig på nyproduktionsmarknaden, både i minskad efterfrågan och betydligt färre byggstarter.

  • Den nedåtgående trend som vi har sett vi på marknaden sedan april förra året har gjort affärsmodellen för nyproducerade bostadsrätter tämligen sval. Att binda sig för en bostad idag, med tillträde flera år bort, ställer få upp på om man tror på fallande priser. Utvecklingen på ”begagnatmarknaden” är den största drivande faktorn och det är därför glädjande med positiva signaler från storstäderna. Håller det i sig en längre period kan även efterfrågan på nyproducerade bostäder stärkas, säger Henrik Lenander, affärsområdesansvarig nyproduktion på Fastighetsbyrån.

 

Relaterade Artiklar