De svenska dollarmiljonärerna blir allt fler och passerade förra året 116 000 personer, en ökning med 13 % jämfört med året innan.
Det innebär att Sverige för första gången är med på topplistan över de 25 länder i världen där det bor flest dollarmiljonärer. Dessutom är Sverige det enda landet på topplistan som klättrat två platser i år. Det visar den tjugoförsta upplagan av rapporten World Wealth Report som är den årliga kartläggningen av världens dollarmiljonärer[1] utgiven av konsultbolaget Capgemini.
Sverige är på tredje plats i världen om man mäter ökning av antalet dollarmiljonärer procentuellt sett. Rapporten visar att Ryssland står för den största ökningen med 20 % fler dollarmiljonärer under 2016, tätt följt av Nederländerna på 14 % samt Sverige respektive Norge på 13 %. Sverige har mer än dubbelt så stor ökning som exempelvis Japan (6 %) och Tyskland (7 %) och fyra gånger så stor som Storbritannien (3 %).
”De primära orsakerna till ökningen av antalet dollarmiljonärer till en rekordnivå i Sverige är den fortsatt stigande prisutvecklingen på fastighetsmarknaden och en BNP-tillväxt på 3,3 % i kombination med en positiv börsutveckling på nära 5,5 %,” säger Johan Bergström, Head of Financial Services på Capgemini Consulting.
Även sett ur ett längre perspektiv, från 2010 till 2016, visar rapporten att det går bra för Sverige. Även om USA och Japan kvarstår som världsledande i antal dollarmiljonärer så har Kina seglat upp som snabbast växande marknad sedan 2010, följt av Kuwait, Sverige och Norge.
Globalt har antalet dollarmiljonärer också nått nya rekord med en tillväxt på 7,5 % i jämförelse med föregående års ökning på 4,9 %. Nordamerika och Europa, som hade en modest tillväxt i förra årets rapport, hade 2016 en liknande tillväxttakt som Asien och Stillahavsområdet. Även storleken på den totala globala förmögenheten har ökat 2016 med omkring 8,2 %, i jämförelse med 4% under 2015. Rapporten förutspår att den samlade förmögenheten hos alla dollarmiljonärer globalt kommer uppgå till cirka 100 biljoner USD år 2025.
World Wealth Report tittar också på trender inom kapitalförvaltning och ser stora skiftningar i landskapet för finansiell rådgivning framöver. Även om mer än hälften (56,2 %) av dollarmiljonärerna uppger sig vara nöjda med sina förmögenhetsförvaltare så är samtidigt inte ens hälften (47, 8 %) nöjda med nivån på de avgifter som tas ut i samband med förmögenhetsförvaltning.
”Det är intressant att mer än hälften av dollarmiljonärerna (56,3 %) uppger sig vara öppna för att använda teknikföretag som Google, Facebook, Apple, Amazon och Alibaba för förmögenhetsrådgivning. Det kommer eventuellt att utmana de finansiella institutionerna tack vare all data som teknikföretagen sitter på och som de kan använda som utgångspunkt för mer avancerad och skräddarsydd rådgivning. På sikt innebär en digitalisering av finansrådgivningen att kostnaderna kan sjunka vilket skulle öppna upp för fler personer att ta del av kvalificerade finansrådgivning. Vi kan i princip prata om en demokratisering av finansrådgivningen. Det är något som kan förändra hela branschen på sikt,” säger Johan Bergström.