Hem Nyheter Ny IT-barometer – 133,5 miljoner timmar bortslösade på IT-strul förra året

Ny IT-barometer – 133,5 miljoner timmar bortslösade på IT-strul förra året

Publicerat av: Redaktionen

Förra året slösades 133,5 miljoner tjänstemannatimmar bort på IT-strul i den privata sektorn.

Det kostade arbetsgivarna 44,1 miljarder kronor. Det visar en färsk IT-barometer från Unionen.Ny IT-barometer - 133,5 miljoner timmar bortslösade på IT-strul förra året 3

– Vi har aldrig varit så digitala som nu. Ändå prioriterar inte arbetsgivare den digitala arbetsmiljön i tillräcklig utsträckning. Det är ett bekymmer, säger Peter Hellberg, 1:e vice ordförande i Unionen som vill att den digitala arbetsmiljön ska vara en självklar del av arbetsgivarnas obligatoriska arbetsmiljöarbete.

Unionen vill att IT-systemen ska anpassas efter de anställdas behov under hela processen när ny IT utformas och börjar användas.

– Arbetsgivarna behöver utföra skyddsronder, ett systematiskt arbete för att identifiera risker och svagheter i den digitala arbetsmiljön. Att som arbetsgivare inte ta ansvar för att skapa en bra IT-miljö, är omodernt. Den digitala arbetsmiljön är idag lika central som den traditionella, avslutar Peter Hellberg

Fakta

  • Varje år sedan 2009 släpper Unionen en rapport om privatanställda tjänstemäns IT-strul på arbetsplatsen. (Med undantag för år 2016, då man gjorde ändringar i när på året rapporten släpptes.)
  • I denna rapport ser kostnaderna ut att vara betydligt större än tidigare. Det beror på att beräkningen grundas på samtliga privata tjänstemän i Sverige. Tidigare har man endast räknat på Unionens medlemmar.
  • 133 572 424 arbetstidstimmar förlorades år 2016 på grund av IT-strul för tjänstemän. Beräknat på hela den privata sektorn i Sverige.
  • Arbetstidskostnad för IT-strulet i den privata sektorn var 44,1 miljarder, enbart för tjänstemän. Kostnader för andra gruppers IT-strul är inte inräknat.
  • Bara 2 av 10 tjänstemän får nödvändig utbildning för att kunna använda IT-systemen effektivt.
  • Bara 2 av 10 tjänstemän instämmer i att IT-systemen har införts utifrån tydliga och väl förankrade idéer.
  • Färre än 2 av 10 tjänstemän har möjlighet att påverka utformningen av nya arbetsrutiner när nya IT-system införs.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>