European Women in VC publicerar den första analysen av könsmångfald i europeisk VC
Hem STARTUP European Women in VC har publicerat den första analysen av könsmångfald i europeisk VC

European Women in VC har publicerat den första analysen av könsmångfald i europeisk VC

Publicerat av: Redaktionen

Den europeiska riskkapitalscenen upplevde en rekordstor tillväxt 2021, med över 100 miljarder euro investerade under ett enda år i europeiska startups.

Dessa investeringar skapade nästan 100 enhörningar i regionen och bidrog till en stark startpipeline som gick in i 2022.

Trots dessa häpnadsväckande resultat finns det fortfarande utmaningar på vägen framåt, särskilt när det gäller mångfald mellan könen. Utvecklingen är platt. Om man jämför 2021 med 2020 har det knappast skett någon förändring i finansieringsandelen som samlas in av grundarteam som bara består av manliga, helt kvinnliga grundarteam eller grundarteam med könsblandning.

European Women in VC publicerar den första analysen av könsmångfald i europeisk VCFör att ta itu med detta gav European Women in VC IDC i uppdrag att analysera det kvinnliga finansieringsgapet på både finansiär- och grundarnivå i den allra första verkligt paneuropeiska rapporten (vilken täcker EU 27 + Storbritannien) som ger en undersökning och databaserad översikt över könsmångfald inom den europeiska riskkapitalsektorn.

Ur ett finansieringsperspektiv finns könsskillnaden överallt.

Den kombinerade skrivbords- och enkätundersökningen från över 400 riskföretag som förvaltar minst 25 miljoner euro i AUM, visar att i genomsnitt är 85 % av VC komplementärer män, 15 % kvinnor.

Att däremot gå mot en balanserad könsstruktur på VC/finansieringsnivå påvisar dock tydligt att antalet kvinnliga komplementärer måste öka. Ännu viktigare är att även om dessa kvinnliga komplementärer behöver tillgång till större kapitalpooler, behöver de förvalta större fonder om de vill utöva inflytande på startup-marknaden och kunna följa med portföljbolag. Analys av aktuell investeringskraft (firepower) visar att kvinnliga komplementärer har mindre investeringskraft (9 %) av totala förvaltade tillgångar gentemot 91 % av manliga komplementärer, vilket indikerar att kvinnor tenderar att vara komplementärer med mindre anslag.

– Den starka framväxten av bioteknik- och life science-fonder av betydande storlek, i vissa delar av Europa, är det tidiga tecknet på framsteg när det gäller att tillföra mer kapital till kvinnliga investerare och skapa olika investeringsteam.  Om detta fondsegment tas bort från analysen, kommer bilden av europeisk VC-förvaltning att visa betydligt lägre resultat för kvinnlig närvaro i allmänna partnerskap, säger Kinga Stanislawska, medgrundare av European Women in VC.

Dessutom är enligt rapporten finansieringsgapet för kvinnliga grundare sett i ett grundarperspektiv i stort sett detsamma som under de föregående åren även om kapitalet till blandade grundarteam ökade något. 2021 utgjorde kvinnliga startups bara in 1,8 % av investeringarna i Europa.

 – Problemet är systematiskt och därför måste vi söka helhetslösningar. Kapitalobalans är inte bara synlig på startup-nivå, den existerar över hela värdekedjan och måste hanteras från toppen av kapitalflöden. Vi behöver mer kapital till kvinnligt ledda fonder och kvinnliga komplementärer på fondförvaltningsnivå! Det här är en lösning för mer riskkapital för att nå kvinnliga grundare och i allmänhet för att bättre hantera effekt och smarta investeringar, säger Anna Wnuk, chef för Community på European Women in VC.

Rapporten visar att kvinnliga grundare driver positiv inverkan i kritiska vertikaler över hela ekosystemet, såsom utbildning, hållbarhet och hälsovård. Samtidigt är kvinnliga investerare mer benägna att backa upp dessa kvinnoledda företag. Michał Kramarz – Chef för startups CEE på Google

Undersökningsresultaten tyder på att kvinnor till stor del är representerade i juniora investeringspositioner och därför verkar visa ett ökat intresse för att komma in i VC-världen. Problemet är att sysselsättningspyramiden är brant och många kvinnor hoppar av på vägen upp till partnernivå. De medel som kvinnor samlar in och förvaltar är också i genomsnitt mindre i termer av förvaltade tillgångar. ​

– I den nuvarande situationen investerar vi i en homogen grupp entreprenörer vilket är problematisk. Vi lämnar inte bara en hel del möjligheter öppna, utan också en hel del outnyttjad potential. Vi behöver skapa lika villkor med lika möjligheter för alla, säger Corinne Vigreux, grundare av TOMTOM.​

 

Relaterade Artiklar