Lågt förtroende för att polis ska lösa ID-kapningar
Hem Rapport/undersökning Lågt förtroende för att polis ska lösa ID-kapningar

Lågt förtroende för att polis ska lösa ID-kapningar

Publicerat av: Redaktionen

En undersökning utförd av säkerhetsföretaget Tryggsam visar att majoriteten av svenskarna inte litar på att polisen ska klara upp ID-kapningar.

Allra lägst förtroende för att brottet ska lösas finns hos de som själva blivit utsatta för ID-kapning.

Undersökningen som utförts på drygt 100 000 respondenter visar att svenskar har lågt förtroende för att en ID-kapning ska lösas av polis. 9 av 10 uppger att de tror att polisen klarar upp färre än en femtedel av alla ID-kapningar.

Lågt förtroende för att polis ska lösa ID-kapningarAllra lägst tilltro för att en ID-kapning ska klaras upp finns hos de som redan har blivit utsatta för ID-kapning. De uppger i större utsträckning än andra att de tror att polis inte kommer lyckas lösa brottet.

– Att bli utsatt för en ID-kapning kan vara väldigt påfrestande och ge långsiktig ekonomisk stress. Det är beklagligt att brottsoffer känner ännu lägre förtroende för polis än de som inte blivit utsatta, säger Tryggsams VD Fredrik Starke.

2020 löstes 2% av alla anmälda ID-kapningar. Polisen riktar kritik mot handlarnas bristande ID-kontroll vid köp på faktura online.

– Vi måste kunna bevisa vem som sitter bakom tangenterna, och hur ska vi kunna göra det när företagen inte kräver en identifiering, säger Maria Karlsson på polisens bedrägerisektion till SVT.

I Tryggsams undersökning uppgav 3,25% år 2021 att de blivit ID-kapade vilket motsvarar drygt 250 000 drabbade.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>