Bedrägerier på nätet blir allt vanligare. Stulna identiteter används till att köpa dyra varor, öppna konton och teckna stora lån.
Och oron öppnar upp för oseriösa spärrtjänster, menar Anders Lindstrand, utredningschef på If.
Antalet bedrägerier på nätet fortsätter att stiga i takt med ökad internetanvändning och den tekniska utvecklingen. Under 2015 anmäldes omkring 185 000 bedrägeribrott. I nästan hälften av fallen där privatpersoner lurats på pengar eller värdesaker handlar det om någon form av bedrägeri via internet, enligt Nationella trygghetsundersökningen.
Nätbedragare försöker komma åt personnummer och kontouppgifter för att med kapade identiteter beställa produkter på faktura, teckna abonnemang och ta lån i offrets namn.
– Internetbedrägerier till följd av identitetsstölder är ett ökat problem i samhället. I många fall räcker enbart ett personnummer för att bedragaren ska få tillgång till stora delar av din privatekonomi, säger Anders Lindstrand, utredningschef på If.
Och det är inte svårt att komma åt en persons identitet. I Sverige finns personuppgifter lättillgängliga i ett stort antal sökbara register på webben. De går också att få fram från Skatteverket.
– Man ska vara medveten om att det är lätt att luras. Internet är som ett öppet spjäll. Förutom att man kan få fram mycket genom en snabb googling, så kan vem som helst beställa en tjänst hos kreditupplysningsföretag mot en viss avgift och på så vis få tag i en annan persons uppgifter, säger Anders Lindstrand.
Samtidigt som antalet internetbrott fortsätter att öka så minskar förmågan att klara upp just dessa. 90 procent av fallen förblir olösta, visar en kartläggning som försäkringsbolaget If gjort av Brås helårsstatistik för 2015.
Människors oro för den här typen av brott skapar en marknad för oseriösa aktörer som säljer dyra spärrtjänster.
– Om man tecknar id-skydd så ska man alltid se efter vad som ingår. Hur ser villkoren ut om något skulle hända? Vilken typ av hjälp kan jag få? säger Anders Lindstrand.
Det går inte helt att skydda sig mot dessa bedrägerier, men i bland annat Ifs hemförsäkring ingår idag juridisk hjälp för att till exempel avvisa olika krav samt rådgivning för att begränsa skadan och förebygga problem.
Regeringen föreslår i ett nytt lagförslag, som väntas börja gälla från och med 1 juli 2016, att id-kapning ska bli olagligt. Men för tillfället klassas det inte som ett brott att kapa någons identitet.
Tips på hur du minskar risken för att drabbas:
- Lämna aldrig ut personnummer om du inte vet vad det ska användas till.
- Var uppmärksam på bekräftelser via mejl eller brev, i samband med köp.
- Betala inte räkningar över något som du inte har köpt. Bestrid bluffakturor omgående.
- Kontrollera dina kontoutdrag regelbundet.
- Sätt ett ordentligt lås på brevlådan.
- Om du tappat t.ex. körkort eller pass, se snabbt till att spärra det.
- Ha inte ditt födelsedatum synligt på Facebook och andra sociala nätverk.
- Anmäl alla bedrägerier till Polisen.