Freja eID Group AB (publ) lanserar nu en funktion som gör det möjligt för individer i digitalt utanförskap att kunna använda tjänster som kräver e-legitimation.
Med Freja eID och den nya funktionen delad kontroll kan upp till en miljon individer som idag inte kan eller vågar ha en e-legitimation få hjälp med hanteringen av en anhörig, vän eller god man.
Beräkningar visar att runt en miljon svenskar saknar möjlighet att använda digitala tjänster som de flesta av oss tar för givet, på grund av de inte kan använda en e-legitimation. I juni 2020 blev Freja eID Group en av vinnarna i Post & Telestyrelsens innovationstävling ”Från utanför till internet”. Förslaget var att lägga till en funktion för delad kontroll så att en person som känner sig osäker på att hantera sin e-legitimation kan få hjälp och stöd av någon man litar på. Detta för att minska risken för misstag och bedrägerier. Funktionen är nu lanserad och kommer fungera till alla de offentliga och privata e-tjänster som har avtal med Freja eID. Per den 30 juni 2021 hade Freja eID 325 avtal med olika tjänster.
Funktionen aktiveras på någon minut i Freja-appen. Den som ska vara medhjälpare initierar aktiveringen och den som ska få hjälp bekräftar i sin egen Freja-app. När användaren sen ska logga in i en e-tjänst eller göra en elektronisk underskrift måste båda parter godkänna transaktionen i sina respektive Freja-appar. Medhjälparen ges ingen fullmakt eller möjlighet att göra egna transaktioner för användarens räkning utan ska fungera som ett stöd och en trygghet. Funktionen bygger på ett frivilligt samarbete och båda parter kan avbryta den delade kontrollen när som helst.
Johan Henrikson, vd Freja eID Group kommenterar:
”Detta är ett av de viktigaste initiativen för att lösa det oacceptabla faktum att en miljon individer saknar en e-legitimation i det samhälle vi digitaliserar i rask takt. Tyvärr finns väldigt få initiativ från andra håll vilket gör att vi hoppas detta kan göra verklig skillnad i många människors liv. Idag kräver ungefär 5000 privata och offentliga tjänster e-legitimering och omkring 95% av dessa begränsar valfriheten kring vilken e-legitimation som kan användas. När det nu finns en e-legitimation som öppnar möjligheten för många i utanförskap att komma in i värmen är det dags för myndigheter, kommuner, regioner och företag att ta sitt ansvar så att alla får rätten att själva kan välja vilken godkänd e-legitimation de vill använda.”