Svensk start-up främjar nu omställningen till grönt stål
Hem STARTUP Svensk start-up främjar nu omställningen till grönt stål

Svensk start-up främjar nu omställningen till grönt stål

Publicerat av: Redaktionen

Svenska ChainTraced vinner EIT:s europeiska innovationstävling med sin modell för att estimera och spåra koldioxidutsläpp genom värdekedjan för metalliska produkter.

Nu ska den globala industrikoncernen Voestalpine testa plattformen i sin verksamhet.

Utöver det tar ChainTraced ytterligare ett kliv in i arbetet mot en mer hållbar industri genom att nu ingå i den nationella storsatsningen CIRCLA.

Under hösten arrangerade EU-organet EIT, europeiska institutet för innovation och teknik, en tävling i syfte att hitta en partner till den marknadsledande stålindustrikoncernen Voestalpine för att kartlägga koldioxidavtrycket från värdekedjan. Lösningar från flera bolag inom Europa presenterades men det var till sist ChainTraced som tog hem vinsten med sin innovativa lösning för att estimera och spåra koldioxidutsläpp genom hela värdekedjan för metalliska produkter.

  • Svensk start-up främjar nu omställningen till grönt stålPrecis som många bolag i industrin såg Voestalpine att det är av stor vikt att säkerställa hållbarhetsdata genom värdekedjan för att kunna vara en hållbar industriaktör på sikt. Genom att mäta och beräkna koldioxidutsläpp i hela produktionsledet skapas transparens som gör det möjligt att förstå var i värdekedjan det finns en större miljöpåverkan. Data gör det tydligt var du lyckats med hållbarhetsarbetet och var det finns förbättringspotential, säger Victor Andersson, Vd på ChainTraced.

Ökad spårbarhet för el-komponenter genom CIRCLA:s delprojekt KEEP Utöver samarbetet med Voestalpine ingår nu ChainTraced i innovationsprojektet CIRCLA för att bidra till en mer hållbar industri med minskade utsläpp. CIRCLA är en nationell storsatsning där ChainTraced medverkar i delprojektet KEEP som har fokus på ökad spårbarhet för elektriska- och elektroniska produkter. I projektet förs aktörer från flera branscher, som Telia och Clas Ohlson, samman för att främja omställningen till en mer hållbar industri.

  • För att få till en hållbar materialanvändning är spårbarhet en avgörande faktor. Genom spårbarhet för produkter och material skulle vi i kunna se var, hur och vilken mängd material och produkter som används i samhället säger Jessica Wehner, PhD på Chalmers Industriteknik och projektledare till delprojektet

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information>>