Allt fler branscher nyttjar molntjänster, men fortfarande är det bara drygt en av tio verksamheter som kan betraktas som mogen när det gäller användningen.
Finanssektorn är i topp, men den största ökningen i molntjänstmognad står offentlig sektor för. Det visar årets upplaga av undersökningen Cloud Maturity Index från Tieto och analysföretaget Radar.
Användandet av molntjänster har ökat dramatiskt i Sverige de senaste åren och trenden ser ut att hålla i sig även under 2016, det visar undersökningen Cloud Maturity Index som analysföretaget Radar har tagit fram på uppdrag av tjänste- och mjukvaruföretaget Tieto för andra året i rad. Närmare fyra av fem (77 procent) svenska organisationer och företag använder idag molntjänster, att jämföra med 60 procent 2015. I genomsnitt lägger svenska företag och organisationer 4,9 procent av IT-budgeten på molntjänster och satsningarna väntas öka med 22 procent under 2016.
– Den starka tillväxten kan delvis förklaras av att IT-leverantörerna gradvis ersätter traditionella tjänster med nya molnbaserade lösningar, men primärt handlar det om att kunderna i allt högre grad inser värdet av att använda molntjänster för att digitalisera hela verksamheten – även de mer komplexa och känsliga delarna, i takt med att säkerheten förbättrats, säger Inger Ekman, chef för teknologi- och moderniseringstjänster på Tieto i Sverige.
En majoritet av organisationerna i Sverige är dock fortfarande på en omogen eller grundläggande nivå vad gäller nyttjandet av molntjänster. Bara 12 procent av organisationerna kan räknas som mogna och 24 procent som kunniga, medan 49 procent anses ha grundläggande kunskap och 15 procent ses som omogna. I rapporten framgår också att molntjänstmogna organisationer visar betydligt bättre affärsresultat än övriga, inte minst med hjälp av tydligt reducerade IT-kostnader (i genomsnitt 34 % lägre än övriga).
– Närmare hälften av beslutsfattarna anser att molntjänster är den bästa lösningen för att stötta innovation inom organisationen, men många använder fortfarande tjänsterna på ett ineffektivt sätt. Allt för många ser även molntjänster som en kortsiktig lösning för att kapa kostnader, snarare än som en viktig del av affärsstrategin. Här behövs ett omtag för att inte riskera att tappa fart i den omställning digitaliseringen innebär, säger Inger Ekman.
Fler utvecklar strategi för molntjänster – offentlig sektor minskar gapet Studien visar att molntjänster fått en tydlig plats på organisationernas agenda och idag anger 42 procent att de har en strategi för molntjänster, att jämföra med 34 procent 2015. Skillnaden i mognad mellan olika branscher har även slätats ut under det senaste året. Både offentlig sektor och tillverkningsindustrin har tagit stora kliv, där offentlig sektor står för den största ökningen. Finanssektorn är fortsatt den mest mogna i användningen av molntjänster.
– Den stora ökningen för offentlig sektor beror på att fler leverantörer idag erbjuder molntjänster som är anpassade för offentlig sektors specifika behov och krav samtidigt som förståelsen för nyttan med tjänsterna blir allt större. Detsamma gäller tillverkningsindustrin som blivit en allt mer van beställare av IT-tjänster, även om det finns en bit kvar jämfört med andra branscher, säger Inger Ekman.
Insikter från undersökningen Cloud Maturity Index 2016 (2015 års siffor inom parantes):
● Nivå vad gäller nyttjande av molntjänster: – Omogen 15 % (18 %) – Grundläggande 49 % (51 %) – Kunnig 24 % (21 %) – Mogen 12 % (10 %)
● De främsta anledningarna till att använda molntjänster (indexerat 1-5) Motivet ”lägre affärsrisk” ökar mest: – Ökad flexibilitet 3,8 (3,8) – Kort uppstartstid 3,7 (3,3) – Enkelt att köpa och implementera 3,6 (3,5) – Kostnadseffektivt 3,4 (3,4) – Positiva effekter på innovation 3,4 (3,2) – Högre kvalitet 3,1 (2,8) – Lägre affärsrisk 3,0 (2,4) – Ökad IT-säkerhet 3,0 (2,5)
● Genomsnittlig molnmognad per bransch: – Offentlig sektor: Strategisk 3,7 / Operationell 5,1 (3,0/4,1) – Tillverkning: Strategisk 3,4 / Operationell 5,1 (2,9/4,2) – Handel: Strategisk 3,8 / Operationell 5,4 (3,5/5,2) – Konsultföretag: Strategisk 3,8 / Operationell 5,4 (3,2/4,9) – Finans: Strategisk 4,7 / Operationell 5,9 (4,3/5,8) – Totalt Sverige: Strategisk 4,2 / Operationell 5,7 (3,7/5,2)
● Antal organisationer som använder molntjänster (2015 års siffror inom parantes): 77 % (60 %)
● Molntjänsters andel av den totala IT-budgeten (2015 års siffror inom parantes): 4,9 % (4,1 %)
● Molntjänstmogna organisationer använder olika typer av molntjänster: Det som tydligast särskiljer molntjänstmogna företag är att de använder flera typer av molntjänster, så som SaaS, PaaS och IaaS. Idag använder nästan en fjärdedel (23 procent) de tre molnlösningarna, att jämföra med 14 procent under 2015. Bland molntjänstmogna företag är andelen 70 procent.
● Prioriteringar kring molntjänster under 2016 82 procent anser att utveckling av den interna expertisen inom området är prioriterat och 74 procent att integration av molntjänster med nuvarande IT-strategi är prioriterat.