Efter cyberattacken – Nordic Choice Hotels genomför revolutionerande förnyelse av datorparken
Hem Säkerhet Efter cyberattacken – Nordic Choice Hotels genomför revolutionerande förnyelse av datorparken i december

Efter cyberattacken – Nordic Choice Hotels genomför revolutionerande förnyelse av datorparken i december

Publicerat av: Redaktionen

Efter att system och datorer drabbades av en stor virusattack i december behövde Nordic Choice Hotels förnya datorparken.

Men istället för att köpa ny hårdvara konverterades befintliga datorer till CloudReady från Google, vilket ger en Chrome OS-upplevelse.

Som ett av många större företag den senaste tiden blev Nordic Choice Hotels utsatta för en allvarlig virusattack i december. Attacken var av ett aggressivt ransomware-virus, vilket innebar att alla drabbade datorer blev krypterade och i praktiken oanvändbara. Men med gäster som både bodde och anlände till hotellen behövde företaget ett smidigt tillvägagångssätt och på mindre än 24 timmar var det första hotellet i drift i Chrome OS-ekosystemet från Google. Och under de följande två dagarna konverterades 2000 datorer över hela företaget bestående av 212 hotell i fem olika länder.

– Vi hade redan ett pågående pilotprojekt initierat av en av våra medarbetare som kom med förslaget att konvertera våra befintliga Windows-datorer till CloudReady. Vi ville uppgradera en stor del av vår datorpark, men genom att konvertera dem kunde vi spara både kostnader och utsläpp av växthusgaser, samt öka säkerhetsnivån i företaget. Så när vi plötsligt fick ta itu med cyberattacken togs beslutet att gå all in och genomföra projektet på några dagar istället för månader, säger Kari Anna Fiskvik, VP Technology på Nordic Choice Hotels.

Beslutet fick hotellföretaget att återhämta sig mycket snabbare än normalt efter en cyberattack. Om varje enskild dator behövt skannas och rengöras med antivirusprogram, installeras om med original OS och med alla datalinjer till hotellen nedtagna för att undvika ytterligare infektion, skulle återhämtningen ha tagit veckor istället för dagar. Dessutom minskade både timmar och insatser för personalen kraftigt och gästpåverkan blev så låg som möjligt.

Efter cyberattacken – Nordic Choice Hotels genomför revolutionerande förnyelse av datorparken– Enkelt uttryckt rengjorde vi alla datorer och installerade Googles CloudReady istället. Både från när projektet startade i våras, men speciellt under cyberattacken, har vi fått enorm hjälp från Google och deras norska partner Devoteam, vilket säkerställer att vi enkelt och effektivt kunde göra bytet så snabbt som möjligt och få våra hotell online igen när vi blev attackerade, säger Fiskvik.

Det perfekta projektet

Genom att byta mjukvara istället för hårdvara kommer Nordic Choice Hotels att spara mer än 60 miljoner SEK och minskade utsläpp med 1750 ton CO2, vilket inte inkluderar en uppskattad lägre elförbrukning med 25% från datorer på Googles CloudReady. Totalt kommer cirka 4000 datorer att konverteras, och förutom att minska planetens klimatgasutsläpp från att producera och transportera ny hårdvara slipper företaget även 4 ton elektronikavfall. Datorerna beräknas få en förlängd livslängd på runt 60% efter konverteringen.

– Det här är det perfekta projektet. Det kommer också att underlätta arbetsdagen för våra anställda när de inte behöver spendera sin tid och frustration på föråldrade datorer. Företaget jobbar redan med cloud computing, så det var ett lätt beslut att ta när vi fick veta hur mycket vi skulle spara både ekonomiskt och i utsläpp av växthusgaser genom att samarbeta med Google om konverteringen, säger Torgeir Silseth, vd på Nordic Choice Hotels.

Bryter ”business as usual”

För Google är detta en av de största konverteringarna i Europa och den största företagskonverteringen för Google CloudReady i Norden. Med högsäsong för cyberattacker minskar denna omvandling också avsevärt exponeringen i framtiden, eftersom operativsystemet hittills har visat sig vara immunt mot sådana attacker.

– Ransomware är ett mycket verkligt och växande problem för många olika branscher just nu, inklusive sjukvård, infrastruktur och gästfrihet. På Google har vi arbetat hårt för att eliminera denna risk med vår CloudReady-lösning, och det är därför vi är så glada över att samarbeta med Nordics Choice Hotels. Byggt på Chrome OS – som aldrig har haft en rapporterad ransomware-attack – kommer CloudReady med en uppsättning standardfunktioner som arbetar för att stoppa ransomware-attacker från att slå rot, säger John Solomon, VP och GM Chrome OS, Google.

Nordic Choice Hotels hoppas att andra företag ska inspireras och leta efter alternativ istället för att bara köpa ny och liknande hårdvara om och om igen. För att tillverka en PC behöver du 66 olika mineraler, som inte är en outtömlig resurs. 2007 blev Google det första stora företaget som var koldioxidneutralt och siktar nu på att driva koldioxidfri energi 24/7 till 2030.

– Med cloud computing minskar vi behovet av de kontinuerliga hårdvarubyten vi varit vana vid så länge. Detta tar upp en viktig sak när vi står inför klimatförändringarna, som bryter mot ”business as usual”. Nordic Choice Hotels leder vägen med detta projekt och vi tror att detta är det perfekta exemplet för andra företag, säger Edvard Lundberg, Chrome Enterprise Lead Nordics på Google.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>