Hem Teknik Sveriges utveckling kan hindras

Sveriges utveckling kan hindras

Publicerat av: Redaktionen

En av de branscher som går framåt allra mest är IT-branschen. Många företag lägger om sitt arbete och gör det digitalt.Sveriges utveckling kan hindras 3

Allt mer personal föredrar att arbeta hemifrån, vilket kräver en digitaliserad arbetsplats, något som många företag idag strävar efter i stor utsträckning. Att kunna arbeta direkt hemifrån, slippa pendling och rusningstrafik sparar medarbetarna flera hundra timmar om året, men det finns ett hot mot den positiva utveckling som många annars är så glada över.

Sveriges situation

I Europa ligger några av världens mest industrialiserade länder, dessa kallas populärt för utvecklande länder och det är också bland dessa länder man hittar Sverige, som är ett av de mest digitaliserade länderna i hela världen. Mindre utvecklade länder vill låna 10 000 här och bygga upp sin marknad, men det krävs förutom kapital också digitalisering. På grund av Sveriges stora framgång inom digitalisering har man fått en stark position inom IT-branschen. Självfallet är det en attraktivt plattform för uppstart när nya företag ska etablera sig.

En del forskare pekar på att Sverige, som tredje största exportland av musik, har etablerat värdefulla kontakter utomlands som har banat väg för många företag, även om dessa inte har varit direkt kopplade till musiken. En av världens största streamingtjänster för musik är en svensk uppfinning, vilket få kanske tvivlat på. Självfallet är den digitaliserade svenska marknaden idealisk för företag, när de ska lansera nya digitala produkter, men det finns ett problem.

Krisande orsak

Den snabba digitala utvecklingen och de snabba tillväxten inom IT-branschen har gjort att utbildningssektorn inte har hunnit med. I Sverige utbildas årligen ett stort antal it-ingenjörer, it- specialister, systemutvecklare och så vidare. Men det är inte nog. Branschen skriker efter mer personal så till den milda grad att en del företag har börjat rekrytera personal från utlandet. Utbildningssektorn försöker, i den må det går, att hinna med. Genom att erbjuda fler platser på it- relaterade utbildningar och göra dessa mer attraktiva, försöker universiteten locka fler studenter.

Det är bland annat genom att erbjuda allt fler utbildningar på distans som många universitet försöker få fler studerande. När man erbjuder en utbildning på distans betyder det att man som studerande inte behöver åka till universitet varje dag, utan kan istället följa undervisningen via olika program på datorn. Studiematerial såsom böcker och dylikt beställs och skickas hem. Det gör att utbildning kan erbjuda även till personer som bor på annan ort – något som anses positivt.

Samhällsekonomins konsekvens

Eftersom personal saknas kan företag tvingas välja bort Sverige som marknad och land att etablera sig i framtiden. Det är något som kan få stora påföljder för den svenska ekonomin och på samhället som helhet. Eftersom det utan nya företag inte heller skapas nya arbeten, vilket i sin tur kan leda till ökad arbetslöshet bland befolkningen. Stora företag, som redan är etablerade i Sverige, har därför pekat på att just utbildning inom IT är en viktigt faktor för framtidsutsikterna.

Företagen önskar välutbildad arbetskraft och finns inte den tillgänglig kan företagen tvingas välja andra alternativ där sådan arbetskraft finns tillgänglig. Men självfallet är inte bara arbetskraften som så en avgörande faktor. Det hänger givetvis ihop med exempelvis bostadsmarknaden. För om det inte finns bostäder för medarbetarna att bo i kan de självfallet inte bosätta sig och då inte heller ta arbete på en viss ort.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>