Svenska företag går mot trenden – markant mindre optimistiska än företag globalt
Det globala näringslivet förväntar sig en förbättrad tillväxt och återhämtning i under det tredje kvartalet 2024.
Detta trots fortsatta geopolitiska spänningar och störningar i leveranskedjan. Däremot går svenska företag mot trenden och visar på en markant nedgång när det kommer till optimism, investeringstilltro och förtroende för kontinuitet i leveranskedjan.
Dun & Bradstreet, en global leverantör av affärsdata och analys, publicerar idag sin kvartalsvisa rapport Global Business Optimism Insights. Rapporten visar i stort på en fortsatt positiv trend i de globala affärsutsikterna, mycket på grund av lättnader i den globala penningpolitiken, men Sverige avviker.
Över hela världen har företag samlat sig mot fortsatta geopolitiska spänningar och störningar i leveranskedjan. De åtgärder som vidtagits av de flesta centralbanker för att lätta på räntorna har dessutom stärkt optimismen, och den globala finansiella tilliten i näringslivet har ökat med mer än 23 procent. Företag globalt är särskilt optimistiska när det kommer till ökad försäljning och nya ordrar, drivet av förbättrade makroekonomiska förhållanden. Dessutom ökar näringslivets investeringstilltro globalt på grund av förväntningar om bättre operativa förhållanden och minskade lånekostnader.
Trots en positiv global trend har optimismen i det svenska näringslivet sjunkit kraftigt. Index för optimism i näringslivet visar på en nedgång i Sverige på 12 procent, jämfört med förgående kvartal. Minskningen syns bland bolag inom både tjänstesektorn och tillverkningsindustrin.
“Trots den minskade optimismen inom svenskt näringsliv visar företagen en god förmåga att navigera i globala störningar genom att anpassa sig till det ‘nya normala’ och genom att hitta nya möjligheter. Det visar inte minst den ökade produktionen inom näringslivet och orderingången i maj, även om BNP:s tillväxt blev svagare än väntat. När vi nu blickar framåt mot nästa kvartal bör det vara med försiktig optimism, eftersom den politiska osäkerheten i samband med supervalåret 2024 kvarstår”, säger Marie Berner Moberg, vd på Dun & Bradstreet i Sverige.
De viktigaste resultaten från Q3-rapportens fem index visar följande*:
- Globalt index för optimism i näringslivet ökade med 12,3 procent, vilket grundar sig i en förväntan om ökad försäljning, nya ordrar och gynnsamma insatskostnader i samband med en avtagande global inflation. Den ökade optimismen är i linje med de senaste multilaterala myndigheternas revideringar av den globala BNP-prognosen för 2024. För Sverige minskade indexet med 12 procent, till 103 (Q3) från 116 (Q2). Globalt sett är informations- och kommunikationsteknik, parti- och detaljhandel samt textil de mest optimistiska sektorerna.
- Globalt index för kontinuitet i leveranskedjan såg en marginell ökning på 1,2 procent, till följd av att företagen anpassat sig till förändringar i leveranskedjan, som fortsätter att störas av geopolitiska spänningar, längre fraktvägar och klimatrelaterade störningar. För Sverige sjönk indexet med 19 procent till 99 (Q3) från 123 (Q2). Stora företag är avsevärt mindre optimistiska, vilket återspeglar utmaningarna med en global leveranskedja som är sammankopplad. Mindre företag är dock mer optimistiska eftersom de har förväntningar om minskade risker kopplat till val av leverantörer.
- Globalt index för finansiell tillit i näringslivet ökade med 12,3 procent, där företag är mer optimistiska när det kommer till förutsättningarna för sin verksamhet och likviditetsrisker. För Sverige sjönk indexet med 12 procent, till 97 (Q3) från 111 (Q2). Mindre företag, som tidigare kan ha varit relativt begränsade i sin hantering av likviditetsrisker, är nu mer optimistiska vad gäller att hantera kassaflöden, främst på grund av att man förväntar sig att lånekostnader kommer sjunka.
- Globalt index för investeringstilltro i näringslivet ökade med 23,3 procent, vilket signalerar optimism kring investeringar som förstärks av utvecklingen av en mer ackommoderande global penningpolitik. För Sverige sjönk indexet med 8 procent till 105 (Q3) från 113 (Q2). Rapporten visar att små och medelstora företag globalt tror mer på bättre förutsättningar för företagsförvärv, jämfört med stora företag. Det beror troligen på att de ser sig själva som potentiellt attraktiva förvärvsobjekt, särskilt lovande startups inom digital teknik, fintech och AI.
- Globalt index för ESG ökade med 8,0 procent, vilket är ett resultat av att företagen vill satsa mer på sina hållbarhetsinitiativ igen. I undersökningen uppgav mer än varannan svarande att de ökat finansieringen av ESG-relaterade aktiviteter. Sverige uppvisar en svagare investeringsnivå, 42,3 procent jämfört med 57 procent totalt.
Dun & Bradstreet är en global ledare inom affärsdata och analyslösningar som gör det möjligt för företag över hela världen att optimera sina beslutsprocesser och öka sin försäljning.