Från ett tremannabolag till att rekommenderas av Gartner i tre olika marknadsguider.
Nu siktar Orange Cyberdefense på att öka hela Sveriges medvetande kring it-säkerhet, med bland annat instiftandet av ett pris.
Orange Cyberdefense har gjort en lång resa. Ett par personer i en lokal i Malmö blev SecureLink med 700 anställda i sju länder. Sedan ifjol är de en del av franska Orange med över 260 miljoner kunder i 160 länder. Att man nu uppmärksammas av Gartner i tre marknadsguider kom inte som en överraskning:
– Det är naturligtvis roligt att Gartner erkänner vårt arbete då det är definitivt ett mål vi strävar efter som företag, säger Leif Gyllenberg, Sverigechef för Orange Cyberdefense. Vi har arbetat målmedvetet och hårt, och är stolta över denna kvalitetssäkring som det innebär.
Rekommenderas inom tre områden
Gartner rekommenderar Orange Cyberdefense på tre områden: Managed Security Services, Incident Response, och Managed Detection and Response Services. Leif Gyllenberg liknar erkännandet vid att som restaurang omnämnas i Guide Michelin:
– Att rekommenderas av Gartner är en stämpel på att våra tjänster håller hög kvalitet. MSS handlar om att drifta och övervaka säkerhetslösningar hos kunder, Incident Response kan sägas vara krishanteringen efter en incident som redan inträffat, medan MDR är det område där vi är starkast idag: att förstå, detektera, analysera och prioritera hot. För detta används det som är vårt hjärta i verksamheten, vår insamlade threat intelligence och vår threat research. Där har vi ett team med globalt erkända experter och har tillgång till världens förmodligen största nätverk. Det ger oss förutsättningarna att leverera toppkvalitet på våra tjänster.
Sverige långt framme men bra bit efter
Rekommendationen ger legitimitet i viktiga sammanhang och är ofta en förutsättning för att kunna leverera tjänster till de största företagen. Men den ger också företaget möjlighet att nå ut och påverka.
– Sverige är långt framme inom digitalisering, men ligger en bra bit bakom de ledande länderna när det gäller säkerheten i densamma, berättar Leif Gyllenberg. Nu ser vi dock äntligen att det börjar hända saker: Det politiska trycket för att få det försenade nationella cybersäkerhetscentret på plats ökar och forskningsinstitutet RISE samordnar sedan i höstas en nationell forsknings- och innovationsnod för cybersäkerhet, som ska stimulera utvecklingen av nya lösningar. Vår förhoppning är att dessa initiativ tar oss upp från vår nuvarande rating runt plats 30 på vissa listor. Det borde vi klara som nation och för att fortsätta att ligga i framkant vad gäller digitalisering.
Införa ett pris för de som förtjänar uppmärksammas
Orange Cyberdefense hoppas att satsningarna ökar Sveriges konkurrenskraft, och att det leder till att aktörer vågar satsa mer på innovativa it-lösningar. Samtidigt vill man göra ett socialt ställningstagande:
– Det är viktigt för företag att ha även mjukare syften, säger Leif Gyllenberg och fortsätter:
– Vi vill säkra det digitala samhället, det är något vi lagt mycket tid på och kommer att fortsätta med under 2021 vid sidan av våra kommersiella och ekonomiska mål. Vi vill uppmärksamma innovation som säkrar det digitala samhället, och funderar just nu på att införa ett pris för företag eller individer vars insatser förtjänar att lyftas fram. Sverige har hittills inte varit så framstående på området, men nu ser vi nya bra initiativ och vill hjälpa till att förvalta dem.
Denna artikel publicerades först på IDG, ni kan läsa originalartikeln här: https://www.idg.se/2.1085/1.74…