Chrome leder webbläsarkampen om kryptering

Krypterad internettrafik växer och över nio tiondelar av internettrafiken sker i dag via en krypterad HTTPS-anslutning.

Chrome leder webbläsarkampen om kryptering

Det visar en analys från IT-säkerhetsföretaget Barracuda Networks.

Där beskrivs också hur Google Chrome toppar listan över de mest krypterade webbläsarna.

Undersökningen baseras på en analys av tre månaders internettrafik med fokus på säkerhetsåtgärder som kryptering, inklusive hur väl enskilda webbläsare skyddar användare från skadliga webbsidor. Analysen visar bland annat att 92 procent av den analyserade internettrafiken var HTTPS-krypterad – och det är goda nyheter för internetanvändare.

– Det är mycket positivt att alla större webbläsare fokuserar på kryptering för att skydda sina användare. Webbläsarna har verkligen prioriterat TLS1.3, som just nu är det säkraste protokollet. Det är goda nyheter för konsumenterna eftersom kryptering förhindrar många typer av attacker och ger internetanvändare ett extra skyddslager, säger Peter Gustafsson, ansvarig för Barracuda Networks i Norden.

Chrome ligger först med att använda det säkraste protokollet
Analysen från Barracuda Networks visar också att Google Chrome ligger först när det gäller det säkraste protokollet, TLS1.3. Listan över de mest populära webbläsarna med TLS1.3 toppas av Chrome (47 procent av trafiken), följt av Safari (34 procent), Edge (16 procent) och Firefox (3 procent).

Enligt Peter Gustafsson speglar siffrorna Chromes dominans samtidigt som Edges höga andel i jämförelse med Firefox beror på att många företag föredrar Edge då den webbläsaren mest liknar Internet Explorer.

TLS står för Transport Layer Security.