Hem Teknik AI och dess användning i idrottsvärlden

AI och dess användning i idrottsvärlden

Publicerat av: Redaktionen

För 10 år sedan pratades det sällan om sporteknologi. I dag är det ett begrepp som innefattar alltifrån datainsamling till analysering. AI har blivit en del av den moderna sporten på både elit- och grundnivå.

AI och dess användning i idrottsvärlden 4Tränare tar hjälp av tekniken för att analysera resultat. Klubbar och förbund använder den för att ta beslut. Till och med idrottsmännen använder AI för att optimera sin träning.

Användningen av AI har ökat explosionsartat och förväntas fortsätta att göra det under kommande år. Däremot finns det fortfarande förutfattade meningar om tekniken och vad den faktiskt innefattar. För AI, eller artificiell intelligens, innebär inte robotar som i filmerna ”I, robot” och ”Matrix”. Riktigt där är vi ännu inte i utvecklingen. AI är istället system och program som inom idrott används med syftet att förenkla, förbättra och förstärka.

AI till hjälp vid scouting och värvning

Oavsett sport är en talangscouts jobb att försöka hitta den bästa kandidaten för att bli den bästa spelaren. Det behöver nödvändigtvis inte handla om en redan färdigutvecklad spelare, utan om att hitta en som har den bästa potentialen. Tidigare har scouter tittat på kvantifierbara uppgifter som t.ex. antal gjorda mål, skott mot mål, vunna matcher eller perfekta servrar. De har också tittat på de sämre resultaten, såsom antalet insläppta mål, felslag och missade träningar. Dessa uppgifter har sedan legat till grunden för om spelaren är värd att värva eller om det är bättre att vänta.

Även om scouterna tidigare har gjort en omfattande analys kan den med hjälp av AI bli mer specifik. AI-system har möjlighet att titta efter och mäta data som människan inte har kapacitet att se. Tekniken kan användas för att jämföra olika spelare och för att hitta aspekterna som gör varje spelare unik. Inom slagsporter, såsom baseboll och tennis, används AI för att räkna ut hastigheten på kast och slag samt antalet varv bollen snurrar. Inom basket, och framför allt NBA, används AI för att mäta hur spelarna interagerar med varandra. Lagsporter handlar inte bara om att hitta en spelare som kan fylla en funktion på planen. Spelarna måste fungera och kunna arbeta tillsammans.

Tekniken är till som ett supplement för scouter och tränare. Det är inte sannolikt att AI kommer att ta över all scouting i framtiden. Syftet är istället att hjälpa lagen att optimera sin värvning, både talangmässigt och prismässigt. Om AI kan hjälpa en scout att plocka in en spelare innan hens fulla potential har nåtts kan en klubb värva spelaren för ett bättre pris. Om talangen inte upptäcks förrän vid nästa transferfönster finns det en stor risk att idrottsmannen har utvecklats, blivit ännu skickligare och därmed också dyrare.

AI under sportsändningar

AI och dess användning i idrottsvärlden 5Det är inte bara för klubbarna och idrottsmännen som AI-system kan bidra positivt. De kan även förbättra sändningsupplevelsen för tittare. Eftersom AI kan analysera stora mängder data snabbt kan det användas av tv-bolag och streamingplattformar för att optimera vilka kameravinklar som bäst visar höjdpunkterna under en match. De kan läsa av händelseförloppet i spelet och stämningen i publiken för att bättre avgöra när det är läge att slå över till reklam. Reklam som visas under kritiska ögonblick i en match är ofta ett föremål för kritik och något som AI-system kan hjälpa till att undvika.

AI kan förstärka upplevelsen genom att förse tittarna med mer ingående statistik och direktöversättningar av intervjuer och rapporteringar. Förra året började de svenska produktionsbolagen TV4 och Cmore att arbeta med Football Analytics Sweden. Det är ett företag som utvecklar AI-system som ger tittarna mer ingående statistik och analyser direkt i tv-sändningarna. Det har också experimenterats med chattbotar på plattformar som streamar matcherna. De kan svara på frågor om vad som har hänt i matchen. Personer ställer helt enkelt en fråga i chatten och boten svarar baserat på händelseförloppet i matchen.

Tanken är att AI ska ge tittare och supportrar en djupare förståelse av vad som händer i matchen och ge dem en chans att analysera utkomsterna på ett mer faktabaserat sätt. Detta kommer framför allt att underlätta i bettingsammanhang, både live och traditionella. Djupare analyser kan ge bettare informationen de behöver för att betta på långtidsspel, som t.ex. vem som vinner världscuperna i alpin skidåkning. På herrsidan pekar oddsen på Alexis Pinturault medan de på damsidan pekar på Mikaela Shiffrin. Den direktsända statistiken kan i sin tur vara till hjälp vid livebetting. I livebetting med 888 Sport går det att spela på alltifrån tennis till esport under tiden matcherna pågår och statistiken kan göra det enklare att välja vilka odds som är mer sannolika.

Däremot kommer AI aldrig att helt kunna förutspå utkomsten i sporterna. De spelas fortfarande av människor och människan går inte att förutsäga till 100 procent. Det innebär att spelare kan göra precis tvärtemot vad prognoser och statistik pekar mot, vilket också är det som gör sport spännande att både titta på och delta i.

AI för hälsa och säkerhet

Precis som att AI kan hjälpa till att analysera potentiella talanger inför en eventuell rekrytering används olika system för att se till att idrottsmännen behåller sin form och fysik under tiden de är kontrakterade. Utöver att mäta variabler som muskelmassa och explosivitet kan de analysera rörelser och hälsa på ett sätt som mänskliga läkare inte kan. Systemen kan upptäcka risker för skador mycket tidigare än vad som kanske är synligt med blotta ögat och ens för spelaren själv. Det kan också hitta tidiga stresstecken i både reaktionsförmågan och rörelserna. Att använda AI i hälso- och vårdsyfte är inget nytt. AI används redan på sjukhus och vårdinrättningar för att exempelvis organisera i systemen. Användningen tros öka under 2020 och framåt till att även assistera vid diagnostisering. Svenska institut är redan intresserade och AI förväntas bland annat kunna hjälpa läkare vid diagnoser av t.ex. hudcancer genom bildidentifiering.

På många sätt har AI kommit att revolutionera idrotten. Tekniken har gjort det möjligt att fördjupa analysen och förbättra utförandet och det har kommit att ha en stor inverkan på alla inblandade parter. Idrottsmän får de bästa förutsättningarna för att bli bäst och behålla sin form. Klubbarna kan investera sina pengar på ett klokare sätt, samtidigt som åskådare och följare får en fördjupad och förbättrad sportupplevelse.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>