AI har potential att öka den globala ekonomiska tillväxten med upp till 15 procentenheter under det kommande decenniet.
Det skulle öka den årliga tillväxttakten med mer än en procentenhet, vilket är i nivå med tillväxtökningen under 1800-talets industrialisering.
Detta enligt en ny stor global rapport och scenarioanalys från PwC, “Value in Motion”, som lanseras idag.
Rapporten visar samtidigt att den stora tillväxtökningen till följd av AI måste bygga på rätt insatser. Det handlar inte enbart om att lyckas med tekniken i sig, utan det krävs en ansvarsfull implementering, tydlig styrning och förtroende för tekniken hos såväl allmänheten som hos företag och organisationer. Ett annat av de tre scenarier som PwC tagit fram präglas istället av lägre tillit och samarbete. Konsekvensen blir då en mer begränsad ekonomisk tillväxt på åtta procent till följd av AI, och i det mest pessimistiska scenariot ökar tillväxten med endast en procent.

Sofia Götmar-Blomstedt, vd på PwC Sverige.
– Att utnyttja potentialen med AI handlar mindre om själva tekniken och mer om hur organisationer och samhället väljer att använda den. Balansen mellan snabb implementering och att bygga förtroende är avgörande för en betydande tillväxt. Enligt vår globala vd-undersökning som presenterades tidigare i år fortsätter svenska företag att halka efter i AI-utvecklingen. Det är oroande, eftersom vi riskerar att gå miste om enormt stora tillväxtmöjligheter, vilket PwC:s data nu visar. För att påskynda implementeringen måste förtroendet för tekniken stärkas hos både allmänheten, företag och organisationer, säger Sofia Götmar-Blomstedt, vd på PwC Sverige.
Hög press att ställa om affärsmodeller
Omställningen av ekonomi och samhälle pågår redan i full fart. PwC:s rapport visar att pressen på företag att anpassa och förändra sina affärsmodeller nu är på de högsta nivåerna på 25 år, inom 17 av 22 branscher globalt. Rapporten pekar på att så mycket som 7,1 biljoner US dollar i intäkter kommer förflyttas mellan företag redan under 2025, i takt med att företag ställer om och förändrar hur de skapar värde, detta till och med innan den senaste ökningen av globala tullavgifter.
Nya domäner skapar stora tillväxtmöjligheter
Under det kommande decenniet kommer företag att behöva ställa om, och i allt högre utsträckning arbeta på nya sätt och över traditionella branschgränser. Enligt PwC:s analys kommer därför nya så kallade tillväxtdomäner växa fram. De här domänerna är dynamiska och bygger på att företag samverkar över branschgränser för att möta mänskliga behov på nya sätt. Ett exempel är elbilsmarknaden. Energibolag, batteritillverkare och teknikföretag är numera en del av fordonsindustrin och skapar värde vid sidan av de traditionella biltillverkarna.
– Företag som lyckas förändra sitt tankesätt och ser bortom traditionella branschgränser, har potential att bli vinnare. Men för att nå betydande tillväxt krävs att de effektivt nyttjar ny teknik och anpassar sig till förändrade kundbehov, kommenterar Sofia Götmar-Blomstedt.
AI:s påverkan på energiförbrukning och klimat
Samtidigt som AI kan bidra till att världens ekonomier växer snabbare, kommer klimatförändringarna att bromsa tillväxten. Enligt PwC:s beräkningar kommer klimatförändringarna leda till att den globala ekonomin år 2035 blir närmare sju procent mindre än vad den annars skulle ha varit.
Eftersom AI kräver betydande datorkraft, kommer en ökad användning av AI också leda till högre energiförbrukning och därmed ökade utsläpp som påverkar klimatet. Samtidigt har AI potentialen att utveckla smarta lösningar som kan minska energiförbrukningen på andra sätt. Om varje ökning av AI-användning med en procentenhet leder till nya sätt att minska energianvändningen med bara 0,1 procent, uppnås enligt PwC:s beräkningar en balans där AI:s energianvändning och utsläpp blir klimatneutrala.
– AI ger oss nya verktyg och möjligheter att tackla klimatutmaningar. Genom att använda AI kan vi effektivt förutsäga miljöpåverkan och optimera hur vi använder våra resurser. Vi står inför ett paradigmskifte där AI och teknikinnovation kan möjliggöra bättre balans mellan ekonomisk tillväxt och klimatansvar, avslutar Sofia Götmar-Blomstedt
Om PwC:s rapport Value in Motion
Ta del av analysen och rapporten här.
Om metodiken
PwC:s metodik för att bedöma de framtida effekterna av AI och klimatförändringar bygger på ett omfattande arbete som kombinerar kvalitativ scenarioutveckling med kvantitativ modellering och expertinsikter. Baslinjescenariot för tillväxt antar ett “business-as-usual”-förlopp baserat på BNP-prognoser från Shared Socioeconomic Pathway, justerat för att kunna isolera AI-effekter för separat analys. Justeringar för fysiska klimatrisker baseras på akademisk forskning, som uppskattar BNP-minskning till följd av klimatrisker. AI-modellen utvärderar olika nivåer av AI-implementering och nettoförändring av aktiviteter samt deras ekonomiska effekter, medan klimat-modellen (Climate Transition Risk Model) bedömer kostnaderna för övergången till en “netto-noll-ekonomi” med hjälp av en integrerad bedömningsmodell.
Resultaten från dessa modeller kombineras i en ekonometrisk modell för att projicera globala och regionala makroekonomiska effekter. AI- och klimatmodellen (The Climate-AI Interaction Model) undersöker oberoende interaktioner mellan AI-implementering, energianvändning och utsläpp. Bransch-/domän-kartläggningen översätter branschspecifika resultat till bredare ekonomiska domäner, medan omställningsindex (BMR Pressure Index) och storleken på analysen av värdet som är i omlopp bedömer företagens tryck att ställa om och förändra sina affärsmodeller och kvantifierar potentiella intäktsförskjutningar.