Effektivare hantering av källskatt kräver rimlig fördelning mellan finansiella aktörer för att motverka skattefusk
Hem Finans Effektivare hantering av källskatt kräver rimlig fördelning mellan finansiella aktörer för att motverka skattefusk

Effektivare hantering av källskatt kräver rimlig fördelning mellan finansiella aktörer för att motverka skattefusk

Publicerat av: Redaktionen

Det är positivt att det införs enhetliga regler för rapportering av gränsöverskridande utdelningar och räntor samt nedsättning av källskatt inom EU.

FAR uppmanar dock regeringen att sträva mot att det slutliga direktivet innehåller ett mer balanserat förslag där de finansiella aktörerna har ett rimligt och proportionerligt ansvar.

Finansdepartementet har remitterat EU-kommissionens förslag till rådets direktiv om snabbare och säkrare nedsättning av överskjutande källskatt. Syftet med regelverket är att uppnå en effektivare hantering av källskatt för att stimulera gränsöverskridande investeringar i EU och att stärka arbetet mot skattebedrägerier.

Effektivare hantering av källskatt kräver rimlig fördelning mellan finansiella aktörer för att motverka skattefusk

Det ansvar som läggs på finansiella mellanhänder är alltför omfattande och kostsamt, menar FAR i sitt remissvar angående EU-kommissionens direktiv om snabbare och säkrare nedsättning av överskjutande källskatt.

– FAR är i grunden positiv till att det införs harmoniserade och enhetliga regler för rapportering av gränsöverskridande utdelningar och räntor och nedsättning av källskatt inom EU. Vi anser dock att det ansvar som läggs på finansiella mellanhänder är alltför omfattande och kostsamt, säger Michael Johansson, ordförande i FAR:s remissgrupp Skatt och partner på KPMG.

Effektivare hantering av källskatt kräver rimliga skyldigheter

De förslagna reglerna ger förutsättningar till direktnedsättning av källskatt. FAR ser dock en risk att den möjligheten inte kommer att tillämpas i tillräckligt hög utsträckning, vilket är helt nödvändigt för att skapa ett effektivt och enhetligt förfarande för rapportering och nedsättning av källskatt inom EU.

FAR uppmanar regeringen att arbeta för att det slutliga direktivet innehåller rimliga och proportionerliga skyldigheter för de finansiella mellanhänderna. Detta för att uppnå direktivets syfte. Det vill säga att effektivisera hanteringen av källskatt och motverka skattefusk, säger Michael Johansson.

FAR är inte ensamma med att lyfta den här problematiken. EU-kommissionen har själva uppmärksammat frågan.

– EU-kommissionen pekar själv på ett antal utmaningar för de finansiella mellanhänderna. De måste kontrollera vem som verkligen har rätt till en nedsättning. Dessutom ska de säkerställa att utbetalaren följt penningtvättsreglerna, säger Hans Peter Larsson, auktoriserad skatterådgivare och skatteansvarig på FAR.

Risker bör adresseras i revisionen

– För investerare kommer det att underlätta med elektroniska hemvistintyg. Det innebär även en enklare hantering och en snabbare återbetalning av källskatt, alternativt större möjligheter till nedsättning redan vid utbetalning. Förslaget innebär å andra sidan ökade risker för de finansiella mellanhänderna. Det behöver adresseras i revisionen. Samtidigt innebär det möjligheter för våra medlemmar att stödja de finansiella mellanhänderna i hela processen och hjälpa till att kontrollera riskerna, säger Michael Johansson.

Enligt förslaget ska reglerna tillämpas från och med den 1 januari 2027.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>