Företagsledare är splittrade inför vad teknikutvecklingen kommer att innebära för företag och arbetskraft i framtiden.
Fler än hälften (57 %) uppger att deras företag har svårigheter att förändra verksamheten i takt med teknikutvecklingen. Och så många som fyra av tio (42 %) är osäkra på om deras företag verkligen kommer att vara konkurrenskraftigt om tio år. Detta visar rapporten ” Realizing 2030: A Divided Vision of the Future” som tagits fram av Vanson Bourne på uppdrag av Dell.
- Det är tråkigt att det finns en så splittrad och nära på pessimistisk syn på framtiden och vad teknikutvecklingen innebär. Som bransch behöver vi bli bättre på att förklara värdet av teknikinnovationer, annars riskerar vi ett moment 22 där företag halkar efter i digitaliseringen, och därmed blir omkörda av snabbfotade konkurrenter och hamnar i ett tufft läge som är oerhört svårt att ta sig ur, säger Thomas Weimer, Marknadschef på Dell EMC.
Fler än fyra av fem (82 %) företagsledare förväntar sig att människor och maskiner/robotar kommer att jobba nära tillsammans i det dagliga arbetet redan år 2023. Företagsledarna är rörande överens om att det finns ett behov för verksamheter och samhället att transformeras i takt med utvecklingen, och att inom fem år har majoriteten av företagen i alla fall påbörjat sin transformation.
Däremot råder det delade meningar om hur teknikutvecklingen kommer påverka samhället.
Hälften svarar att automatiserade system och maskiner kommer att frigöra tid i det dagliga arbetet medan den andra hälften är av motsatt uppfattning. Samtidigt är det endast fyra av tio (42 %) som tror att jobbtillfredsställelsen kommer öka när maskiner kan avlasta oss med vissa arbetsuppgifter.
- Egentligen ska vi kanske inte vara så förvånade över att det är polariserat bland företagsledarna. Tittar vi på samhället i stort finns det två tydliga läger – ett som känner oro över att människor blir överflödiga när tekniken tar allt större plats och ett där teknikutvecklingen ses som lösningen på våra största samhällsutmaningar. Med så tydliga motpoler är det svårt för företagsledare att genomdriva förändring i den takt som är nödvändig, och här kan vi i branschen, i egenskap av teknikexperter, spela en viktig roll genom att stanna upp och förklara värdet och de fördelar som finns. Det finns en lång tradition av att springa på det nya och hetaste hela tiden, säger Thomas Weimer.
Polariseringen är också tydlig när det kommer till frågan om vilka säkerhetsmekanismer som behöver implementeras innan vi lämnar över mer och mer ansvar till maskinerna.
Nästan hälften (45 %) anser att datorer behöver kunna skilja på ”goda” och ”dåliga” instruktioner. Hälften av företagsledarna är även av uppfattningen att vi behöver tydliga protokoll för hur vi hanterar en situation där våra automatiserade system inte fungerar eller på andra sätt brister.
Det finns också tydliga orosmoln kopplade till it-säkerhet. Nästan hälften (48 %) är oroliga över att ett ökat teknikberoende kommer att leda till omfattande konsekvenser av cyberattacker. Idag uppger fler än hälften av företagsledarna (51 %) att deras företag besitter otillräckliga it-säkerhetslösningar och nästan sex av tio (59 %) är av uppfattningen att deras anställda inte har tillräckliga säkerhetskunskaper.
- Många beslutsfattare är sprungna ur en generation där teknik som verksamhetsstöd inte var något nödvändigt. Det är det idag, och det är viktigt att få hela organisationen att dra åt samma håll för att få till en förändring. Men det är inte bara ute på företagen förändringar behöver ske, till exempel behöver skolorna snarare utbilda studenter i HUR man lär sig snarare än VAD de ska lära sig, de behöver förbereda sig för jobb som inte ens finns idag, säger Thomas Weimer.
De fem största utmaningarna enligt företagsledare för att digitalisera verksamheten till år 2030:
- Avsaknad av en digital strategi och vision 61 %
2. Bristande kompetens hos arbetskraften 61 %
3. Tekniska begränsningar 51 %
4. Resursbegränsningar (tid och pengar) 37 %
5. Lagar och policys 20 %
De tio arbetsuppgifter som företagsledarna förutspår att maskiner har tagit över år 2030 (listade i sannolikhetsordning):
- Lagerhantering
2. Ekonomisk administration
3. Felsökning
4. Logistik
5. Administration
6. Produktdesign
7. Kundservice
8. Marknadsföring
9. HR administration (som rekrytering och utbildning)
10. Medicinska diagnoser
Läs mer om rapporten och Dells initiativ Realizing 2030 här.