Räntesmällen har slagit hårt mot Sveriges bostadsrättsföreningar och höjda hyror sätter press på föreningarnas ekonomi.
Men det finns möjlighet att spara pengar genom att förhandla med banken. Förvaltningsexperten SBC guidar dig genom låneförhandlingarna.
Senaste tidens ränteökningar har skapat en oroande situation för många bostadsrättsföreningar runt om i landet. Som en direkt följd av detta stundar nu rejäla avgiftshöjningar, vilket många bostadsrättsinnehavare inte varit förberedda på. Enligt SBC finns det dock en hel del saker som en bostadsrättsförening kan göra och att kontakta banken för att se över rådande ränteavtal är absolut en nödvändig åtgärd för många.
– Det är tyvärr vanligt att en förening drar sig för att kontakta banken och resonerar att små marginalers förändring inte gör någon större skillnad. Men det kan bli stora summor, inte minst för bostadsrättsföreningar som i många fall har höga lån. Det finns mycket pengar att spara genom att omförhandla räntan och det behöver inte vara så krångligt som många tror, säger Markus Pålsson, Chef för Verksamhetsinnovation och utveckling på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum AB.
Många föreningar har flera olika lån hos banken med varierande bindningstider. Med det senaste årets markanta ränteökningar har det blivit allt viktigare att förhandla rättvist och fördelaktigt med banken för att säkerställa ekonomisk stabilitet. SBCs förhandlingsguide är utformad för att hjälpa föreningar att ta kontroll över sina lånekostnader och skapa betydande besparingar.
SBC guidar dig genom låneförhandlingarna:
1. Undvik balansgång på slak lina
När man ska förhandla lån med en bank är det viktigt att man är påläst om sin bostadsrättsförenings ekonomi. Ju mer kunskap man besitter kring fastigheten, desto större chans att få en mer fördelaktig inlåningsränta. Om byggnaden exempelvis är energieffektiv, kan man kvalificera för ett rabatterat lån, som kallas ”grönt bolån”.
2. Satsa inte på fel häst
I förhandlingen är det fördelaktigt att ha begärt prisförslag från flera olika banker och inte tacka ja direkt. På så vis kan bankerna offerera om den mest fördelaktiga inlåningsräntan. Initialt går det att vara öppen med att man funderar på att byta bank. Om ränteerbjudandet inte är tillräckligt bra är det bara att höra av sig till konkurrenterna.
3. Är det värt att lägga alla ägg i samma korg?
I flera fall kan det gynna föreningen att samla alla sina affärer hos en och samma bank. Däremot kan det tillkomma extra avgifter och andra villkor kring försäkringar och långtidssparande. Glöm inte att du har möjlighet till sänkt bolåneränta om banken vill att du använder fler av deras tjänster.
4. Många bäckar små
Det lönar sig att sätta sig ned vid förhandlingsbordet kontinuerligt. Vid första anblick kan en enstaka förhandling bidra till små förändringar, men i det långa loppet går det att göra stora besparingar. Se till att ha ett system för att hålla koll på när ränterabatten går ut. Då går det nämligen förhandla till sig rabatt igen.
5. Stånga dig inte blodig i onödan
Att kontinuerligt förhandla sig till den bästa räntan kan vara väldigt påfrestande och tidskrävande. Särskilt om ingen i föreningen är välbevandrad i räntedjungeln sedan innan. Då kan man med fördel utnyttja sin förvaltares expertis och styrka i förhandlingar.