För många företag är dagens ökade digitalisering ett måste och ett tydligt fokus, men utvecklingen för också med sig utmaningar med ett alltmer komplext säkerhetslandskap.
Samt en konstant framväxt av nya hot. Bland annat har incidenter med okänd skadlig kod ökat med 900 % det senaste året.
Eftersom situationen är särskilt allvarlig för små och medelstora företag, och på grund av det ökade antalet cyberattacker, har säkerhetsföretaget Check Point genomfört en undersökning om säkerhetsutmaningar och säkerhetsstatus för svenska små och medelstora företag.
Bland resultaten framkommer att ett av sex företag (17 %) är tveksamt eller mycket tveksamt till att de har kompetensen att skydda sitt företag på nätet.
Det står i kontrast mot det faktum att 75 % av de tillfrågade säger att IT-säkerhet är bland de tre eller fem viktigaste prioriteringarna i företaget. Dessutom visar resultaten att svenska företag redan upplever en hög nivå av hot, då mer än hälften (52 %) av företagen har upplevt Ransomware eller filkrypteringsattacker under det senaste året. 48 % har upplevt nätfiskeattacker och 40 % har drabbats av trojaner.
Åsa Edner, Sverigechef på Check Point, säger:
”Med tanke på de enorma möjligheterna med ökad digitalisering och användning av ny teknik, vilket ökar exponeringen av hot, är det ett positivt tecken att så många företag anser att cybersäkerhet är prioriterat i deras företag. Säkerhetslandskapet förändras snabbt och det finns inga indikationer på att hoten minskar, snarare tvärtom. Men det är alarmerande att så många företag inte tror att de har rätt kompetens för att skydda företaget och dess kärnverksamhet.”
Nästan hälften (45 %) av företagen har en särskild person som ansvarar för IT-säkerheten inom företaget, medan nästan en fjärdedel (23 %) av företagen har valt att köpa kompetensen från en extern leverantör. En tredjedel av företagen (32 %) har inte en särskild person som ansvarar för IT-säkerheten.
Budgetnivån för IT-säkerhet varierar en hel del. 12 % av företagen spenderar mindre än 1 % av den totala IT-budgeten på IT-säkerhet, medan 10 % tillbringar mer än 10 % av IT-budgeten på IT-säkerhet.
Undersökningen utfördes av Norstat under september 2016 och bygger på intervjuer med 200 små och medelstora svenska företag, 100 intervjuer med företag i storleken 50–99 anställda och 100 intervjuer i storleken 100+ i olika branscher. De svarande var först och främst företagens IT-chefer, men om en sådan roll inte fanns genomfördes intervjun med företagets VD.