Sju av tio personer förväntas jobba hemma i dag och vi är hemma för att stanna – även efter Corona. Hemarbetet är effektivt.
Varannan löser sina arbetsuppgifter bättre om man kan arbeta hemifrån vid behov – men det kräver en snabb anslutning. Sämre tekniska förutsättningar påverkar även hur vi mår. Detta säger en Sifoundersökning beställd av IP-Only och gjord på 1 000 personer över hela Sverige under juni 2020.
Arbeta hemma är effektivt och något vi kommer fortsätta göra – men det kräver rätt teknik
Fler än varannan, 56 procent, upplever att man kan utföra sina arbetsuppgifter bättre om man kan arbeta hemma vid behov. Och detta arbetssätt är något vi kan förvänta oss framöver – enligt undersökningen kommer vi arbeta 50 procent mer hemifrån i framtiden jämfört med innan Corona.
Under Corona är det ofta fler personer på nätverket. Endast hälften av de som inte har snabbt bredband upplever möjligheterna att koppla upp fler enheter som bra, medan fler än åtta av tio med snabbare uppkoppling tycker det fungerar bra med att koppla upp fler enheter.
– Trenden med hemarbete är stark. Att gränserna mellan hemmet och kontoret suddas ut är det nya normala. Samtidigt är det många som längtar till kontoret, inte minst av sociala skäl. Jag tror att vi måste vara flexibla och balansera olika önskemål i framtiden, men det kräver att alla har praktiska och tekniska förutsättningar för det, säger Regina Donato Dahlström, vd på IP-Only.
Videokonferenserna ökar explosionsartat under Corona – uppkopplingen avgör resultatet
Av de som saknar snabbt bredband upplever dubbelt så många problem med videokonferenskvaliteten.
Tekniken påverkar hur vi mår när vi jobbar hemma – snabbt bredband viktigare än lugn och ro
Ofta avgör tekniken om man överhuvudtaget kan arbeta hemma, och den påverkar även välmåendet. Det är dubbelt så vanligt att det uppstår konflikter i hushållet där de har dålig uppkoppling. Ibland kan tekniken till och med påverka var vi vill bo. Nära två av tio, 16 procent, överväger att flytta på grund av dålig internetuppkoppling.
Ett snabbt bredband är klart viktigast när man arbetar hemifrån enligt undersökningen. Viktigare än lugn och ro.
– Många är vana vid snabbt bredband när de sitter på kontoren, men de som saknar detta snabba bredband i hushållet får problem, något som vi ser upplevs mycket negativt, säger Regina Donato Dahlström.
Företagen och hushållen på landsbygden är förlorarna
Undersökningen visar vikten av en snabb internetuppkoppling då man arbetar hemma, och enligt Post- och telestyrelsens kartläggning har knappt hälften, 48 procent, snabbt bredband på landsbygden medan 84 procent har det i tätorterna.
Faktapunkter från undersökningen
- 1 000 personer intervjuade, juni 2020
- Sju av tio, 68 procent, har förväntats att arbete hemma (56 % i glesbygdskommuner, 73 % i övriga landet).
- Distansarbetssättet kommer öka – man förväntas att arbete hemma 50 procent mer efter jämfört med innan Corona.
- Av de som saknar fiber upplever dubbel så många problem med uppkopplingen under videomöten (22%) jämfört med de som har fiber (10%). Mindre än hälften av de som inte har bredband via fiber är nöjda, medan motsvarade siffra för de med fiber är åtta av tio.
- Endast hälften av de som inte har bredband via fiber upplever möjligheterna att koppla upp fler enheter som bra. Mer än åtta av tio med fiber tycker det fungerar bra med att koppla upp fler enheter.
- Stabiliteten upplevs betydligt sämre hos de som inte har bredband via fiber.
- Tre av tio hushåll utan fiber upplever störningar redan när tre är uppkopplade.
- Det är tre gånger så vanligt med problem att arbeta hemma hos de som inte har fiber.
28 procent, nästan tre av tio, som saknar fiber har problem att arbeta hemma. 9 procent, en av tio, av de som har fiber upplever samma problem. - Det är fyra gånger så vanligt hos de som inte har bredband via fiber att man valt att begränsa sitt distansarbete jämfört med de som har fiber (tre procent av de som har fiber, 13 procent av de som inte fiber).
- Av de som saknar fiber upplever dubbel så många problem med uppkopplingen under videomöten (22%) jämfört med de som har fiber (10%).
- Bra uppkoppling är viktigare än lugn och ro när man arbetar hemifrån. 91 procent anser bra uppkoppling vara viktigt, medan 80 procent tycker att lugn och ro är viktigt.
- Nära två av tio, 16%, med dålig uppkoppling har övervägt att flytta av den anledningen.
- Fler än varannan, 56 procent, upplever att man kan bättre lösa sina arbetsuppgifter om man kan arbeta hemma vid behov.
- En bra uppkoppling har gjort att en av fyra, 24 procent, kan välja arbete och bostadsort som man annars inte kunnat göra.
- Fyra av tio, 41 procent, kan välja arbete och studier som man inte haft möjlighet till annars om man har en bra uppkoppling.
- Det är mer än dubbelt så vanligt att det uppstår konflikter i hushåll utan bredband via fiber jämfört med hushåll med detta bredband.
Källa – andel hushåll med snabbt bredband på landsbygden jämfört med tätorter
Enligt Post- och telestyrelsens senaste bredbandskartläggning (mars, 2020) har 48 procent av landsbygdens hushåll snabbt bredband. Detta kan jämföras med 84 procent i tätorterna.
Fakta om undersökningen
– Undersökningen är genomförd av Sifo och beställd av IP-Only
– 1 000 intervjuer, med riksrepresentativt urval i åldrarna 20-70 år
– Respondenterna arbetar hel-/deltid och/eller har egen verksamhet
– Undersökning genom Sifos webbpanel 2 juni-11 juni 2020.
– Fiber definieras som snabbt bredband i enlighet med branschen.