En undersökning bland banker och förmögenhetsförvaltare visar att intresset för gröna och alternativa investeringar har ökat markant de senaste tre åren.
Bankerna har stora svårigheter att möta efterfrågan.
Allt fler bankkunder efterfrågar möjligheten att göra gröna och alternativa investeringar, men många banker har stora svårigheter att tillmötesgå dessa önskemål.
Enligt en undersökning gjord av konsultföretagen Simon-Kucher & Partners och Kirstein bland 20 nordiska banker och förmögenhetsförvaltare har kundernas intresse för alternativa investeringar ökat markant sedan 2018. Det växande intresset omfattar såväl gröna investeringar som investeringar i infrastruktur och private equity. Det bottnar i ett behov av att hitta andra investeringsmöjligheter än aktier och obligationer. En större medvetenhet om behovet av hållbara lösningar har också ökat intresset för gröna alternativa investeringar.
– Många banker och förmögenhetsförvaltare uttrycker en berättigad oro för att de på kort sikt inte kommer att kunna möta kundernas efterfrågan på alternativa investeringar. Det finns ett enormt intresse för att hitta alternativ till aktier med bättre avkastning än obligationer, säger Jan Willers, COO på Kirstein.
De banker som inte blir betydligt bättre på att hantera efterfrågan på alternativa investeringar kommer att lyckas sämst när bankerna i framtiden måste differentiera sig i förhållande till varandra, säger Andreas Jonason, managing partner på Simon-Kucher & Partners.
– Investerarna förväntar sig att banken kan ge råd om gröna och alternativa investeringar. Här kommer bankerna att konkurrera med varandra om några av de mest attraktiva kunderna. De banker som inte kan möta efterfrågan missar en annars självklar möjlighet till tillväxt och relationsvård med de förmögna kunderna, säger Andreas Jonason.
Enligt Jan Willers har bankerna en fantastisk möjlighet att erbjuda kunderna nya och bättre investeringar, som mer påminner om det som pensionsfonderna investerar i.
– En försvårande omständighet är dock att de nordiska länderna har var sin nationellt baserade reglering av det här området. Det gör det svårt att etablera strukturer som gäller för alla de nordiska länderna och bankerna måste därför utveckla specifika nationella lösningar. Om den svårigheten kan övervinnas kommer det att bli möjligt att investera mer och bredare i andra alternativ, vilket kommer att vara till gagn för de förmögna kunderna.
– Alternativa investeringar är långsiktiga investeringar som är mer illikvida än traditionella aktier och obligationer och det kan därför vara svårt att få dem att passa in i befintliga processer och strukturer. Därmed blir hanteringen av alternativa investeringar ofta en manuell process, som kräver mycket resurser. Konsekvensen är att möjligheten att investera alternativt ofta kommer att vara förbehållen de mest välbärgade kunderna, dvs. investerare som gör transaktioner på minst 900 000 SEK, säger Jan Willers.
Morten Kaae Sørensen, partner och chef för finansiella tjänster Norden på Simon-Kucher & Partners, medger att alternativa investeringar är mer komplexa att hantera än att till exempel köp och försäljning av aktier, fonder och obligationer.
– Poängen är att det finns ett investerarsegment där man är beredd att bortse från kortsiktig avkastning och likviditet om det kan differentiera portföljen. Det gäller särskilt när det är tal om gröna alternativa investeringar.
Hos Kirstein och Simon-Kucher & Partners förväntar man sig att intresset för alternativa investeringar kommer att fortsätta att öka.
– För tillfället är efterfrågan större än utbudet. Så bankerna måste utvärdera sina rutiner och sina produkter. Dessutom bör myndigheterna i de nordiska länderna undersöka om regleringen kan moderniseras så att det också blir realistiskt för mindre välbärgade bankkunder att investera alternativt, säger Morten Kaae Sørensen.