Allt fler svenskar drabbas av missbruk eller till och med stöld av identiteter på nätet.
Alla har rätt till att få kännedom om sina personliga uppgifter är läckta eller inte. Därför lanseras idag Hackad.se – en ny gratistjänst där alla som vill kan se om känsliga personliga uppgifter blivit läckta. Hackad.se ger användaren information om vilka uppgifter som läckt, när det skett, vilka konton som är berörda och vilken risknivå det innebär. Hackad.se är en gratistjänst från det svenska teknikbolaget ProtectMe, som under de senaste åren byggt en av världens största databaser över hackade uppgifter och innehåller över 10 miljoner uppgifter som berör svenskar.
Det finns en myt om att risken att bli hackad bara finns om man besöker ”skumma sajter”. Så är det tyvärr inte. Det finns många exempel på kända sajter som blivit utsatta för hackerattacker och där användaruppgifter läckts och spridits. När det sker riskerar ens konton att bli kapade. Och ID-kapningarna och nätbedrägerierna i Sverige har ökat kraftigt de senaste åren i takt med att den organiserade brottsligheten har blivit allt mer digital och att vi kopplar upp oss och våra hem alltmer.
En av tio har varit med om att deras uppgifter missbrukats på nätet, det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av ProtectMe. Efter sommarens IT-skandal inom Transportstyrelsen där känsliga uppgifter läckte kring bland annat körkortsregistret, kan man bara spekulera i hur många svenskar som kan komma att vara drabbade till årsskiftet.
Hackad.se hjälper användarna genom att tidigt uppmärksamma om ens egna kontouppgifter kan vara läckta och på så sätt ge användaren goda möjligheter att säkerställa att kontot inte blir kapat.
Miljontals svenska konton och lösenord finns idag öppet tillgängliga på nätet – via dolda sajter, hacker-communities och en mängd andra forum. Hackad.se är en omfattande databas över läckta kontouppgifter i dessa forum och med särskilt fokus på svenskrelaterat innehåll till skillnad från andra databaser på marknaden. Databasen är idag en av världens största.
Med hackad.se kan användare skapa en större medvetenhet kring internetsäkerhet och integritetsaspekter av att vara ute på nätet. Och första steget till ett intrång är vanligen att ens profil och lösenord hackats.
Så här fungerar tjänsten hackad.se:
● Användaren skriver in sin inloggningsidentitet (e-postadress) via hackad.se. Detta sparas aldrig någonstans, utan utgör bara söknyckel i databasen för hackad.se.
● Användaren får sedan direkt ett besked på skärmen om inloggningsidentiteten finns med i databasen eller inte.
● Hittas identiteten av hackad.se så skickas ett mejl till valfri e-postadress med mer detaljerad information, tips på hur man bättre skyddar sig och en riskklassning för den läckta informationen. Denna del är valfri.
● Hittas ingen information om identiteten kan användaren ändå välja att få del av tips på hur man bättre skyddar sig.
ProtectMe:s sju snabba tips hur man skyddar sig:
● Använd aldrig samma lösenord på flera sajter för samma användaridentitet/mejladress.
● Byt lösenord ofta på de konton du använder.
● Blanda versaler, gemener, siffror och gärna specialtecken när du skapar ett nytt lösenord.
● Tänk på att skydda alla dina uppkopplade enheter, som hemmaroutern, smart-teven och webbkameror.
● Dubbelkolla alltid avsändaren innan du öppnar ett mejl. Det görs enkelt genom att hålla muspekaren över namnet på avsändaren (eller trycka på surfplattan).
● Ha alltid all programvara på dina enheter uppdaterade till senaste versionen.
● Läs vår gratis e-guide på www.hackad.se om hur man bättre skyddar sin identitet på nätet.