Temperaturen inomhus kan skilja mycket beroende på årstid.
Under vinterhalvåret är det inte ovanligt med klagomål på för kallt inomhusklimat.
Vilken temperatur är då optimal?
Riktvärdet för temperaturen inomhus är 18°C när det gäller den operativa temperaturen. Detta är ungefär 20°C lufttemperatur.
Operativ temperatur mäter du med en globgivare. Skillnaden på lufttemperatur och den operativa temperaturen är att den sistnämnda tar hänsyn till drag och strålning från omgivande ytor. Globgivaren ska spegla hur kroppen upplever temperaturen.
Indikerande mätning
Vid klagomål på inomhustemperaturen ska utredning inledas med en indikerande mätning där luftemperatur och golvtemperatur mäts tillsammans med luftrörelse.
Är temperaturen över 20°C (22°C för känsliga grupper) och det inte förekommer drag kan utredningen normalt avslutas. Skulle det visa sig att temperaturen är lägre ska man gå vidare med en utförlig mätning. Denna ska innehålla mätning av operativ temperatur, strålningstemperaturskillnad, vertikal temperaturskillnad 0,1 och 1,1 meter över golvet och yttemperatur på golv.
Vad är då en optimal temperatur?
Vad som är ett optimalt inomhusklimat är svårt att säga. Uppfattningen om inomhusklimatet varierar från person till person. Vissa trivs när det är lite kallare inne medan andra vill ha varmt. Riktlinjer för fortsatt utredning är dock att temperaturen inte ska ligga på under 20°C eller över 24°C (26°C under sommaren). Golvtemperaturen ska inte vara lägre än 18°C.