På Nordic Buildtech Day den 10 april djupdök Ramboll och andra aktörer och innovatörer i inspirerade samtal och framtidsspaningar.
Något som blev tydligt, under dagen på Epicenter i Stockholm, var att teknik och digitala lösningar måste ge tillbaka mer till samhället. Med människan i centrum och genom att lyssna på de som använder tekniken och som rör sig och lever i våra samhällen kan vi tillsammans skapa riktig samhällsnytta.
Talare och ämnen avlöste varandra under Nordic Buildtech Day. Nick Earle från Virgin Hyperloop One medverkade ivrigt på länk direkt från London och visade tillsammans med Rambolls Malcolm Sjödahl hur Hyperloop inte bara kommer kunna effektivisera våra transporter. Tekniken kommer dessutom att kunna generera energi och drastiskt minska klimatpåverkan. Teststräckor planeras redan i Norden och en framtida resa från Stockholm till Helsingfors skulle ta 28 minuter inklusive incheckning och väntetider.
– Vi ville med Nordic Buildtech Day ge branschen en ny arena där vi lyfter blicken och samlas kring vår gemensamma kunskap och kompetens inom teknikutveckling och hur den ska vara till nytta för samhället. Syftet var att skapa en känsla för vad som kan göras gemensamt. Ingen kan leda teknikutvecklingen på egen hand men tillsammans kan vi utbyta erfarenheter för ett nästa steg, säger Niklas Sörensen, vd på Ramboll.
Bodil Eriksson, CEO på Volvo Cars Mobility slog fast att fokus måste flyttas från bilen till hela samhällslösningar för att bland annat minska miljöförstöringen, öka trafiksäkerheten och utveckla bilfria städer.
Coen van Oostrom, CEO och grundare av The Edge i Amsterdam, världens smartaste och grönaste hus, berättade om hur en omvälvning av hela företagskulturen bidragit till att möjliggöra den hyllade fastigheten. Han lyfte fram vikten av att våga gå mot invanda normer inom branschen för att hitta nya sätt att genom teknik utveckla fastigheter som speglar samhällsutvecklingens och människors behov.
– Vi är nöjda med dagen, alla deltagare gjorde en fantastisk insats. Samtalen var spännande och känslan som jag tror många gick hem med är att vilja göra nya saker och testa nya arbetssätt, fortsätter Niklas Sörensen.