Sveriges första robotrådgivare för småsparare slår upp dörrarna
Hem TeknikProduktnyhet Sveriges första robotrådgivare för småsparare slår upp dörrarna

Sveriges första robotrådgivare för småsparare slår upp dörrarna

Publicerat av: Redaktionen

Idag lanseras Tieless, Sveriges första automatiska fondrådgivare.

Webbtjänsten ger vanliga småsparare tillgång till anpassade fondportföljer baserade på modeller som tidigare bara funnits tillgängligt för de mest förmögna. Genom effektiv digitalisering och med indexfonder som byggstenar kan Tieless erbjuda ett enkelt, lönsamt och smart fondsparande till lägre kostnad än någon annan.

gustaf haag

Gustaf Haag, partner på Stellum

– Det finns en tydlig trend att konsumenter är trötta på att betala i onödan och nu har turen kommit till finansmarknaden. Marknaden är mogen och tekniken finns där. I USA erbjuds robotförvaltning för privatsparare redan med stor framgång, säger Gustaf Haag, partner på Stellum och ansvarig för Tieless.

Vem som helst kan börja spara genom Tieless, från en hundralapp och uppåt. Det är enkelt att komma igång, det är bara att gå in på Tieless.se och svara på några enkla frågor. Användarna matchas automatiskt med en lämplig fondportfölj och kan sedan välja om de vill att Tieless ska förvalta den åt dem.

Den automatiska förvaltningen bygger på nobelpristagaren Markovitz portföljteori. Markovitz modeller har länge varit grunden till sund kapitalförvaltning, men har hittills endast varit tillgänglig för den som har ett antal miljoner på sitt konto. Tieless gör modellerna tillgängliga på ett enkelt sätt för alla.

Den som vill spara i aktiefonder, utan att aktivt förvalta dem själv, har i dag i princip två alternativ. Antingen tar man råd från sin bank och rekommenderas då en portfölj av bankens egna fonder eller så sparar man i passiva, börshandlade fonder, så kallade ETFer, som följer olika index.

– Efterfrågan på passiva indexfonder har vuxit och vi såg ett behov av någon som sätter ihop olika fonder till en diversifierad portfölj med kundens bästa för ögonen. Tieless tar bara 0,5 procent av kapitalet från kunden i avgift för förvaltningen, vilket kan jämföras med bankens aktiefond som normalt kostar runt 1,5 procent. I och med att vi tar betalt direkt av kunden och inte får någon ersättning från fondbolagen eller har några egna fonder kan vi helt oberoende välja de fonder som passar respektive kund bäst, säger Gustaf Haag. 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>