Stelbent näringsliv blottas i en turbulent värld
Hem NYHETER Stelbent näringsliv blottas i en turbulent värld

Stelbent näringsliv blottas i en turbulent värld

Publicerat av: Redaktionen

De senaste årens händelser har blivit ett bevis på att oförutsedda, externa händelser kan skaka om hela världsmarknaden från en dag till en annan.

För knappt två och ett halvt år sedan hade ingen kunnat förutse att vi i dag skulle diskutera förutsättningarna för framgångsrikt hybridarbete.

Ändå gör vi just det – efter att först ha behövt ta oss an den än större utmaningen med att ställa om till distansarbete. I allt detta har speciellt företagens anpassningsförmåga ställts inför ett eldprov. Ska man vara riktigt krass så blottlägger händelserna tyvärr svenska företags stelbenthet.

 Den rådande oron i världen, som inleddes med pandemin, har på många sätt påskyndat en utveckling som handlar om att företag behöver agera snabbare för att lyckas navigera den tekniska utvecklingen. Verksamheter behöver vara flexibla och anpassningsbara för att kunna navigera rätt. Det är med andra ord viktigt att företag anammar ett förhållningssätt som genomsyrar hela verksamheten – och som bygger på något som skulle kunna beskrivas som ett företags elasticitet.

Inom klassisk fysik handlar begreppet elasticitet om ett materials förmåga att ändra form vid påverkan av yttre krafter, för att sedan återta formen när krafterna slutar verka. Ju mer elastiskt ett material är, desto bättre förmåga kommer det ha att anpassa sig. Överfört på verksamheter har företag med ett ”elastiskt” förhållningssätt bättre förmåga att anpassa sig efter mer eller mindre oförutsedda, externa händelser. Precis som när man pratar om agila arbetssätt finns en koppling till begreppet flexibilitet – men där agila arbetssätt i regel handlar om hur anställda jobbar, bygger elasticiteten i stället på verksamheternas utformning.

Så här behöver företag gå till väga för att bli elastiska:

Elastiska arbetsplatser

Stelbent näringsliv blottas i en turbulent värld

Avinash Limaye, Nordenchef för TCS

Många stora teknikföretag som exempelvis Google och Spotify har meddelat att deras anställda kommer att ha möjlighet att hybridarbeta efter pandemin. Även vi på Tata Consultancy Services (TCS) tittar på möjligheterna att hitta de mest effektiva formerna för arbete på kontoret kombinerat med arbete på distans. Framtidens fysiska arbetsplats är rörlig. Det innebär att företagen behöver säkerställa att de anställda ges rätt förutsättningar att utföra sina arbeten oavsett om de väljer att jobba på kontoret, hemma, eller både och.

Verktyg, processer och samarbetsformer behöver anpassas så att alla anställda kan delta i arbetet på jämlika villkor. Det här är inte bara en fråga om att värna om sina medarbetare, utan i förlängningen också en nödvändighet för att hålla en jämn kompetensnivå i alla delar av företaget.

Elastiskt (sam)arbete

Allt fler av företagens arbetsuppgifter kommer att automatiseras med hjälp av verktyg som AI och maskininlärning.  Inom bank- och finanssektorn planerar 83 procent av de mest framgångsrika cheferna att investera mer i AI och maskininlärning under det kommande året, det visar TCS undersökning av 750 chefer i branschen. Men för att verktygen verkligen ska komma till sin rätt behöver de sättas i händerna på kompetenta medarbetare som jobbar nära affärsverksamheten, så att tekniska anpassningar snabbt kan ske utifrån förändrade affärsbehov. Här kommer vi in på frågan om agila arbetssätt, och team som jobbar tillsammans tvärs över företagens klassiska ”silos”.

Elastisk teknik

Denna punkt handlar om att företagen behöver skapa en teknisk infrastruktur som gör det möjligt att snabbt kunna anpassa tjänster och resurser för att svara mot förändrade affärsbehov. Inkrementell utveckling, utvecklingsprocesser som stöttar kontinuerlig utveckling, och investeringar i molnbaserade system hör till exempel på viktiga steg för att åstadkomma en elastisk teknisk infrastruktur.

Ett verkligt elastiskt förhållningssätt kräver att företagen mycket tydligare ifrågasätter sitt sätt att arbeta, något som vi behöver se mer av i Sverige. Dels för att fortsätta driva effektiva företag och behålla medarbetare, dels för att behålla och utveckla landets konkurrenskraft. Det är ett omfattande men nödvändigt projekt, som underlättas av en gedigen inventering av förutsättningar följt av ett välkoordinerat transformationsarbete. De företag som kan öka sin elasticitet kommer att ha ett avgörande försprång gentemot konkurrenter – oavsett vilka utmaningar de ställs inför.

Avinash Limaye, Nordenchef för TCS

 

Relaterade Artiklar