Startup vill förändra fördomsfull rekrytering – flyttar makten till kandidaterna via AI

Nu utmanas traditionell rekrytering av digital headhunting som med AI vänder på processen: det är jobben som söker kandidater och CV:t flyttas från rampljuset.

Startup vill förändra fördomsfull rekrytering – flyttar makten till kandidaterna via AI 1
Sanna Bergling, VD och medgrundare till Rektra AB.

Det är individen och anonyma matchningar som är i fokus.

– Genom AI kan vi se till att det är kompetens som avgör vem som får komma på intervju, inte nätverk, kön eller ålder som inte sällan är diskriminerande faktorer vid rekrytering. Vi filtrerar bort fördomar, medvetna såväl som omedvetna, som arbetsgivare kan ha när de värderar kandidater mot varandra, säger Sanna Bergling, VD och medgrundare till Rektra AB.

Rektra matchar anonymiserade kandidater med arbetsgivares erbjudanden baserat på kandidatens kompetens och önskemål. Ett jag-är-intresserad-filter säkerställer att det är kandidaten som bestämmer vilken arbetsgivare som får ta del av personens kontaktuppgifter.

Med åtta år i rekryteringsbranschen ser Sanna Bergling stor förbättringspotential.

– Rekrytering idag kostar tid och pengar, är diskriminerande och brister i träffsäkerhet. Endast 45% av alla rekryteringar blir lyckade. Samtidigt måste arbetssökande ständigt ha koll på lediga tjänster och ha ett snyggt CV, säger hon.

Med en rådande Coronapandemi behövs innovativa lösningar för att bemöta en arbetsmarknad i stor förändring. Headhunting via AI med kandidatens önskemål i fokus ger träffsäkra rekryteringar, sparar tid för båda parter och skapar nya möjligheter att uppnå en fördomsfri rekrytering.