Visste du att det går att låna leksaker och hyra skridskor i Göteborg?
Eller att du har tillgång till både verkstad och kunskap om du själv vill reparera cykeln? Nu släpps en ny version av Smarta kartan som gör det enklare för invånarna i Göteborg att hitta till delningsinitiativ runtom i staden.
Delningsekonomin är här för att stanna och allt fler upptäcker fördelarna med att hyra, dela, byta, låna och ge eller få. Samtidigt kan det vara svårt att överblicka alla möjligheter som finns. I Göteborg finns Smarta kartan som lanserades 2016 i ett samarbete mellan föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg och Göteborgs Stad.
Syftet med Smarta kartan är att göra det enklare för invånarna i Göteborg att hitta och använda delningsinitiativ runtom i staden. På kartan finns allt från cykelkök, bytesgrupper och solidariska kylskåp till gratisbutiker, samåkningsgrupper och digitala plattformar.
— Genom Smarta kartan är tanken att vi underlättar för invånarna till en hållbar livsstil som både är resurseffektiv ur ett miljöperspektiv och smart för plånboken. Samtidigt ser vi att delningsekonomin ofta leder till ökad gemenskap och nya möten mellan människor vilket också är positivt, säger Tove Lund, samordnare för Sharing City Göteborg och planeringsledare i Göteborgs Stad.
I dagarna släpps en uppdaterad version av Smarta kartan. På den nya kartan finns bland annat en funktion som visar öppettider för att det ska bli ännu lättare att ta steget att besöka en verksamhet. En ytterligare förbättring är att Smarta kartan nu även finns översatt till engelska.
— Att vi nu förbättrat Smarta kartan digitalt är bara ett delmål. Det viktigaste nu är att göteborgarna också inspireras av Smarta kartan till att gå ut och besöka och testa olika delningsinitiativ vi har i Göteborg. Det har vi bland annat gjort genom att använda storytelling och intervjua personer som står bakom de olika initiativen, säger Jonathan Mattebo Persson, projektledare för Smarta kartan och medgrundare till föreningen Kollaborativ Ekonomi Göteborg
Kartan som uppmärksammats långt utanför kommunens gränser har nu även en så kallad öppen källkod och delas fritt till andra kommuner som vill göra sin egen lokala version av Smarta kartan. Redan nu är Sjuhäradsregionen och Malmö stad igång med sina kartor som lanseras senare i år och många fler kommuner har visat intresse.
Lanseringsevent på Arena Första Lång
I samband med att det släpps en uppdaterad version av Smarta kartan bjuds göteborgarna in till ett lanseringsevent för att tillsammans med andra testa den nya plattformen.
När: Torsdag den 4 april, kl. 18-20
Plats: Arena Första Lång, Första Långgatan 17B, Hållplats Järntorget