SJ tecknar låneavtal med Europeiska investeringsbanken för köp av nya tåg
Hem FINANS SJ AB tecknar låneavtal med Europeiska investeringsbanken för köp av nya tåg

SJ AB tecknar låneavtal med Europeiska investeringsbanken för köp av nya tåg

Publicerat av: Redaktionen

SJ AB tecknar ett låneavtal med Europeiska investeringsbanken, EIB, för att köpa 25 höghastighetståg med en maximal hastighet på 250 km/tim.

Finansieringen kommer att bidra till modernisering och utbyggnad av den kommersiella persontrafiken i Sverige och främja övergången från väg- och lufttrafik till järnvägsresor.

Europeiska investeringsbanken (EIB) har tecknat ett låneavtal om 1,75 miljarder kronor (154,8 miljoner euro) med SJ AB. Finansieringen kommer att gå till inköp av 25 höghastighetståg med en maximal hastighet på 250 km/h som ska trafikera olika sträckor i Sverige, Norge och Danmark.

Tågen kommer till en början att trafikera sträckan Stockholm–Malmö, som är den mest efterfrågade i Sverige, och därefter vidare till Köpenhamn. De nya tågen kommer i ett senare skede att trafikera linjen Stockholm–Göteborg samt till Oslo. Enligt planen ska de nya tågen sättas i trafik mellan 2026 och 2028.

Persontrafiken på järnväg ökar dubbelt så mycket i Sverige jämfört med EU i genomsnitt, och järnvägstrafiken förväntas fortsätta att öka. Med denna finansiering kommer de äldsta fjärrtågen att bytas ut och en ökning ske av den totala kapaciteten i SJs fordonsflotta, vilket kommer att ge ökad pålitlighet och komfort för passagerarna.

– Mer investeringar i hållbara transportsätt är avgörande för att mildra klimatkrisen. Vi vid EIB är därför mycket glada över att kunna stödja SJ, eftersom bolaget nu investerar i uppgraderade och moderniserade höghastighetståg för att tillgodose den växande efterfrågan i Sverige och i vissa av dess grannländer att resa med tåg, säger EIB:s vicepresident Thomas Östros.

– SJ har startat sitt största investeringsprogram någonsin och om några år kommer vi att ha en av Europas modernaste fordonsparker. Det är absolut nödvändigt för att vi ska kunna fortsätta att bidra till såväl klimatmålen som tillväxten i Sverige, säger SJs fordonsdirektör Arvid Fredman.

Bakgrundsinformation

SJ tecknar låneavtal med Europeiska investeringsbanken för köp av nya tågEuropeiska investeringsbanken (EIB) är Europeiska unionens finansinstitut för långfristig finansiering och ägs av EU:s medlemsstater. Den finansierar ekonomiskt bärkraftiga investeringar som bidrar till EU:s politiska mål, däribland konkurrenskraft, innovation, social och territoriell sammanhållning och en rättvis och snabb omställning till klimatneutralitet. Under 2022 tillhandahöll EIB över 1,6 miljarder euro i finansiering till svenska projekt.

SJ är ett svenskt reseföretag som erbjuder hållbara tågresor, både i egen regi och i samarbete med andra.

SJ är ett av Sveriges grönaste varumärken och en del av lösningen för att klimatmålen ska nås. Koncernens 4 800 medarbetare i Sverige och Norge bidrar alla till ökat tågresande – framtidens sätt att resa.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>