Hem Nyheter Så garanterar spelbolagen säkerhet vid betalning online

Så garanterar spelbolagen säkerhet vid betalning online

Publicerat av: Redaktionen

I takt med att fler betalningar görs via internet ökar medvetenheten om säkerhet online.

Många spelbolag, både svenska och utländska, ligger i framkant vad gäller att möta kundernas efterfrågan på säkra betalningar.

År för år ökar svenskarnas digitala närvaro. Många handlar nödvändigheter via e-butikerna och vänder sig till spelbolag på nätet för nöje. Marknaden för spel online växer så det knakar och antalet spelsajter fortsätter stiga.

Spelbolag med och utan svensk licens

Så garanterar spelbolagen säkerhet vid betalning online 3Alla spelbolag som vill operera i Sverige måste besitta en spellicens utfärdad av Spelinspektionen. Licensen medför flertalet krav på bolagen, såsom att de endast får erbjuda sina spelare en bonus och att samtliga kunder måste upprätta en maximal insättningsgräns.

Utanför Sverige finns en lång rad andra spellicenser. Det många av dessa har gemensamt är att de omfattas av friare villkor än den svenska motsvarigheten, bland annat vad gäller antalet bonusar som får erbjudas.

Därav väljer många svenskar att vända sig till de utländska spelbolagen när de ska spela casino eller betta på sport. Här hittar du mer information om betting utan svensk licens – allt från vad det innebär till hur man gör för att spela. I spelupplevelsen finns många skillnader mellan bettingsajter med respektive utan svensk licens. Men hur skiljer de sig åt vad gäller säkerheten?

Svenska spelbolag möter kundernas oro

Det första steget till att börja spela online är att göra en insättning till sitt spelkonto. Men att betala online är inte alltid helt smärtfritt. Enligt undersökningen Svenskarna och internet från 2021 känner hälften av svenskarna otrygghet när de betalar på nätet. Den största oron handlar om att lämna ut sina kortuppgifter.

I dag erbjuder både svenska och utländska bettingsidor en rad andra betalningsmetoder än betalkort såsom Visa eller Mastercard. På de svensklicensierade sidorna är det vanligt att betala via tjänster Swish, och för att legitimera betalningen används BankID. På så sätt kan man vara säker på att ingen obehörig får åtkomst till ens betalinformation eller andra privata uppgifter.

Hur fungerar betalningar på bettingsidor utan svensk licens?

BankID är en svensk uppfinning, men i dag används den faktiskt på ett antal utländska spelbolag. Detta genom betalningsmetoder som Trustly och Zimpler. Med dessa metoder kan spelare genomföra direkta banköverföringar och signera med BankID, och inte behöva oroa sig över säkerheten.

Det finns dock många spelbolag där BankID inte är tillgängligt. Men att spela på något av dessa innebär inte att man gör avkall på säkerheten. Alla seriösa spelsajter besitter ett SSL-certifikat. Detta innebär att all känslig information, såsom betaluppgifter, skickas krypterat – precis på samma sätt som med BankID. Att en bettingsajt använder sig av denna teknik framgår av hänglåsikonen till vänster om webbadressen.

Betalningsmetoder hos utländska spelbolag

Bettingsajter utan licens erbjuder ofta fler betalalternativ än de svenska motsvarigheterna. Bland de mest populära alternativen återfinns e-plånböcker och Paysafecard, som båda omfattas av hög säkerhet.

  • E-plånböcker – med hjälp av en e-plånbok slipper spelare skapa direktkontakt mellan spelbolaget och sitt bankkonto. I stället fyller man den elektroniska plånboken med önskat saldo, och för därifrån över pengarna till spelkontot. Bland alternativen finns vanligtvis e-plånböcker såsom PayPal, Neteller och Skrill.
  • Paysafecard – i både fysiska och digitala butiker kan spelare köpa en betalkod. När det är dags att sätta in pengar på spelkontot räcker med att uppge denna kod, vilket innebär att man slipper uppge känslig information.

Att spela hos en bettingsida utan svensk licens kan alltså vara lika säkert som att spela på en svensk sådan. För att trygghet ska garanteras krävs att spelbolaget är SSL-certifierat och besitter licens utfärdad av seriös, utländsk myndighet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>