Räntetempen visar: Minskad oro bland svenskar inför räntebesked
Hem RAPPORT/UNDERSÖKNING Räntetempen: Minskad oro bland svenskar inför räntebesked

Räntetempen: Minskad oro bland svenskar inför räntebesked

Publicerat av: Redaktionen

Den 23 november presenterar Riksbanken nästa räntebesked.

Efter nya inflationssiffror och att flera centralbanker har lämnat räntan oförändrad har svenskarnas oro lättat inför novemberbeskedet.

Idag uttrycker nämligen rekordmånga att de inte känner sig oroliga, enligt SkandiaMäklarnas Räntetemp.

I SkandiaMäklarnas undersökning Räntetempen, som genomförs inför Riksbankens räntebesked, syns nu en minskad oro inför nästa veckas besked. Hela 43 procent uppger att de inte alls eller i låg utsträckning oroar sig – vilket är den högsta procentandelen som Räntetempen har registrerat i år. Men samtidigt svarar 15 procent att de är mycket oroade, en minskning på endast en procentenhet jämfört med föregående besked.

Räntetempen visar: Minskad oro bland svenskar inför räntebesked– Flera centralbanker har senaste tiden lämnat räntan oförändrad. Det är troligtvis en stor anledning till att färre känner sig oroade. Räntetoppen är nära och det är en lättnad, samtidigt börjar effekten från höjda räntor kännas av mer, då många har lån som precis löpt ut eller löper ut.

-Även om räntehöjningarna gått att förutspå är det helt nya utgifter som hushållen måste anpassa sig till och det kan påverka oron i högre grad än själva räntebeskedet framöver, säger Andreas Moritz, VD SkandiaMäklarna.

Under våren 2022 började räntorna stiga. Andelen hushåll som har valt rörlig ränta har ökat rejält och i augusti detta år var andelen 75 procent. Den genomsnittliga bolåneräntan för nya lån låg då på 4,54 procent – jämfört med 2,69 procent samma månad förra året.

– Det är många parametrar som är viktiga vid bostadsköp, inte minst när räntorna går upp. Vi ser att spekulanterna är mer pålästa när de väl söker bostad. Att köpa bostad är en stor investering och det är positivt att kunderna är mer pålästa och sätter sig in i bostadsmarknaden. Att se över sitt bolån och jämföra det mot andra banker är extra viktigt i dessa tider. Lämnas räntan oförändrad nästa vecka så kommer det kunna sätta fart på omsättningshastigheten, avslutar Andreas Moritz.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>