Bitarna kring lagkravet om obligatorisk e-faktura vid offentliga inköp faller på plats en efter en.
Nu har SFTI sagt sitt angående vilket fakturaformat som blir standard.
Organisationen rekommenderar den nya PEPPOL-fakturan – och det formatet har InExchange givetvis stöd för.
Enligt regeringens lagförslag om elektroniska fakturor till följd av offentlig upphandling måste upphandlande myndigheter och enheter kunna ta emot fakturor enligt den nya standarden senast den 1 april 2019. Även leverantörerna ska fakturera enligt denna standard om inte överenskommelse är nådd gällande ett annat format.
Lagförslaget förväntas godkännas i riksdagen den 13 juni.
SFTI (Single Face to Industry), som etablerats gemensamt av SKL, ESV och Upphandlingsmyndigheten för främjandet av elektronisk handel, har samtidigt som beredningen av lagförslaget pågått varit sysselsatta med de delar som berör implementationen av standardformat.
SFTI tog i dagarna beslutet att förorda den nya fakturan PEPPOL BIS Billing 3 som obligatorisk standard vid offentliga inköp. PEPPOL BIS Billing 3 är PEPPOL-nätverkets implementering av den europeiska standarden för e-faktura.
Henrik Möller, samtrafiksansvarig på InExchange, menar att SFTI i och med sitt ställningstagande rekommenderar den lösning som känns både bäst och smidigast.
– Ja, att man föreslår en PEPPOL-standard rakt av är mycket glädjande. Det underlättar för alla parter som exempelvis jobbar med implementationer av standarder och tjänster för elektroniska dokument, säger han.
InExchange har självklart stöd för det angivna formatet och är godkänd accesspunkt till PEPPOL sedan länge. Vill man slippa lägga energi på format, anslutningar och lagkrav är ett avtal med InExchange ett bekvämt alternativ. Då löser sig de här bitarna på några få ögonblick. En anslutning hos InExchange betyder nämligen att man alltid skickar en giltig formatversion via PEPPOL.
SFTI deklarerar att man formellt behåller fakturanamnet PEPPOL BIS Billing 3, men påpekar att den till vardags brukar kallas för ”den nya PEPPOL-fakturan”. Idén att kalla den nya versionen för Svefaktura väljer man att överge.
Också det tycker Henrik Möller är ett klokt beslut.
– Gissningsvis hade det bara blivit förvirrande med ett eget svenskt namn på en redan befintlig standard, säger Henrik, men han anar att den uteblivna omdöpningen kanske sätter ett stygn i hjärtat på nostalgiska ekonomer.
– Det faktum att kopplingen till Svefaktura försvinner är såklart lite sorgligt rent patriotiskt, men att det redan etablerade namnet behålls kommer att förenkla väsentligt för alla parter.