Hem Fastigheter Svenskarna trötta på klyschiga bostadsannonser

Svenskarna trötta på klyschiga bostadsannonser

Publicerat av: Redaktionen

Svenskarna tycker att bostadsannonser är generiska, klyschiga och orealistiska.

Svenskarna trötta på klyschiga bostadsannonser 3Det framgår av en undersökning som gjorts på uppdrag av Fastighetsbyrån. Spekulanter efterfrågar istället en mer mångsidig bild av sitt framtida hem.

Fastighetsbyrån har undersökt hur svenskarna uppfattar bostadsannonser – och domen är hård. Nära varannan svensk (47 %) anser att bostadsannonser är generiska*. Lika många tycker att de innehåller klyschor. Denna bild förstärks om man varit i kontakt med mäklare det senaste året. Endast åtta procent anser att bostadsannonserna ger en realistisk och korrekt bild av verkligheten.

– Bland annat så tror jag att resultaten hänger ihop med en allmän trötthet kring en polerad och retuscherad verklighetsbild i marknadsföring och sociala medier. Vi kommer ju fortsätta visa bostäder från deras bästa sida men måste ju fundera på hur vi kan göra det på ett mer personligt sätt, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

Birgitta Vitestam Blomqvist, forskare i fastighetsvetenskap vid Malmö universitet, har kommit fram till att ”hemkänsla” är den viktigast faktorn för spekulanter när de ska köpa en lägenhet.

– Mina forskningsresultat visar bland annat på att hemkänsla är den viktigaste faktorn vid bostadsaffären. Ett hem är en plats som kopplas till förankring, trygghet och säkerhet men det är olika hur detta upplevs. Om bostadsannonserna blir mer nyanserade hjälper det köpare att bestämma om bostaden kan fungera som ett hem eller inte, säger Birgitta Vitestam Blomqvist, forskare i fastighetsvetenskap vid Malmö universitet.

Köpare söker en personligare bostadsbeskrivning

En Novus-undersökning visar även att två av tre (65 %) svenskar vill ta del av säljarens personliga beskrivning av bostaden, som komplement till mäklarens. Fastighetsbyrån har därför tagit fram verktyget ”Säljaren berättar” där säljaren kan presentera sitt hem med egna ord.

-Det perfekta hemmet definieras ju inte av antal rum eller kvadratmeterpris, det handlar snarare om livet som äger rum innanför väggarna. Med ”Säljaren berättar” får säljaren möjlighet att med egna ord dela med sig av sina upplevelser av bostaden. Samtidigt får spekulanter större inblick och en mer personlig beskrivning, säger Johan Vesterberg, presschef på Fastighetsbyrån.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>