Utlägg på jobbet spär på svenskarnas oro över sin privatekonomi
Hem Rapport/undersökning Ny undersökning: utlägg på jobbet spär på svenskarnas oro över sin privatekonomi

Ny undersökning: utlägg på jobbet spär på svenskarnas oro över sin privatekonomi

Publicerat av: Redaktionen

Pleo presenterar idag en ny undersökning över de utlägg svenska tjänstemän gör i tjänsten.

Resultatet pekar på att oron för den privata ekonomin skapar stor stress över att behöva ligga ute med pengar åt sin arbetsgivare.

Oron är särskilt stor i den yngre åldersgruppen, och återbetalningstiderna är alldeles för långa.

I fintechföretaget Pleos senaste undersökning, där undersökningsföretaget Origo Group har undersökt svenska tjänstemän gällande deras utlägg i tjänsten, svarar nästan hälften av respondenterna, 46 procent, att de känner sig oroliga över att inte bli återbetalda för privata utlägg. En följd av detta är att 31 procent av respondenterna är stressade över sin privatekonomi när de tvingas ligga ute med privata pengar till sina arbetsgivare.

Svenskar ligger ute med över 30 000 kronor per år
Mängden och storleken på ett utlägg i tjänsten varierar, men ett genomsnittligt utlägg i Sverige är så stort som 1050 SEK per utlägg, och de anställda gör i genomsnitt 31 utlägg per år vilket resulterar i att de anställda ligger ute med ca 32 550 SEK. En häpnadsväckande stor summa som de anställda lånar ut till sina arbetsgivare varje år.

Utlägg är ofta förknippade med en omständlig administrativ hantering, något som tar både tid och energi. Undersökningen visar att endast 8 procent av svenskarna får direkt återbetalning för sina privata utlägg och hela 49 procent har fått vänta i minst en månad på återbetalning.

Utlägg på jobbet spär på svenskarnas oro över sin privatekonomi– Många anställda behöver göra utlägg på jobbet för att kunna genomföra sina arbetsuppgifter, det är så de moderna arbetsplatserna ser ut och vårt mål är att underlätta detta för att eliminera den stress och oro som visat sig kopplas till utläggen, säger Hélène Podsadni Nilsson, Nordenchef på Pleo. Undersökningen visar att svenskarna ligger ute med stora summor till sina arbetsgivare, men även att det många gånger dröjer lång tid innan man blir återbetald.

Yngre anställda mer oroliga än äldre
Något som sticker ut i undersökningen är att unga både gör större utlägg och är mer oroliga för sin privatekonomi på grund av jobbrelaterade utlägg. Svenskarnas genomsnittliga utlägg uppgår till 1050 SEK per tillfälle men de unga mellan 18-34 år gör genomsnittliga utlägg på 1314 SEK.

Detta innebär att unga svenskar lånar ut mer pengar till sina arbetsgivare än de äldre, men också att det leder till en ökad oro. Den unga svarsgruppen är mycket mer oroliga för sin privatekonomi jämfört med sina äldre kollegor. 42 procent av 18-34 åringarna är mycket eller ganska oroliga för sin privatekonomi till följd av jobbrelaterade utlägg, jämfört med endast 16 procent av sina äldre kollegor mellan 50-65 år.

– Att så många unga svenskar är stressade över sin ekonomi i samband med utlägg är oroväckande, och ett problem som behöver hanteras av arbetsgivarna, säger Hélène Podsadni Nilsson. Det gäller därför att man arbetar med en smidig lösning där anställda slipper göra privata utlägg från egen ficka. Genom att automatisera hanteringen, och eliminera väntetiden mellan utlägg och återbetalning vill vi på Pleo förenkla vardagen för Sveriges arbetsgivare och anställda, och förhoppningsvis minimera den stress och oro som privata utlägg kan bidra till.

Att minimera stressen från arbetsgivarens sida är också viktigt, så att företag kan fokusera på kärnverksamheten och slipper lägga för mycket tid på hantering av de anställdas utlägg.

– Företag behöver få tillgång till realtidsdata för sina utlägg, så de får en tydlig överblick över vad som spenderas, samtidigt som ekonomiavdelningen slipper jaga kvitton vilket kan spara mycket tid och huvudbry, avslutar Hélène Podsadni Nilsson.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>