Högsta tillväxtviljan hos företagen sedan 2011
Hem Rapport/undersökning Ny undersökning: Högsta tillväxtviljan hos företagen sedan 2011

Ny undersökning: Högsta tillväxtviljan hos företagen sedan 2011

Publicerat av: Redaktionen

Tillväxtviljan bland små och medelstora företag har ökat för första gången sedan 2011.

Tre av fyra små och medelstora företag i Sverige uppger i ny undersökning att de vill växa, vilket är en ökning med fem procentenheter jämfört med 2020.

Trots ökad osäkerhet, hög inflation och ekonomisk inbromsning är det fler små och medelstora företag som vill växa. Tre av fyra företag uppger i Tillväxtverkets undersökning Företagens villkor och verklighet, att de vill växa genom att öka omsättning och antalet anställda. Störst är tillväxtviljan i hotell och restaurang-branschen, där 95 procent av företagen svarar att de vill växa.

– Resultatet visar på en stor motståndskraft hos de små och medelstora företagen. Att fler företag vill växa är bra för näringslivet och viktigt för Sveriges ekonomi. Framför allt visar detta på en framtidstro i ett utmanande läge med tuffa ekonomiska förutsättningar, säger Tor Desax, analytiker vid Tillväxtverket.

Lägre lönsamhet men högre omsättning
Företagen ser på framtiden med både optimism och pessimism. Samtidigt som tillväxtviljan ökar tror företagen på lägre lönsamhet och vinst. Jämfört med år 2020 är det färre företag som tror att lönsamheten kommer att öka på tre års sikt, men fler som tror att omsättningen kommer att öka.

Kompetensförsörjning fortsatt största hindret för tillväxt i vissa branscher
Drygt tre av tio företag uppger att kompetensförsörjningen är ett stort hinder för tillväxt. Hur stort hinder skiljer sig dock mellan olika branscher. Skillnaderna mellan branscherna är också större nu än vid förra mätningen 2020.

Den största utmaningen med kompetensförsörjningen finns inom tillverkning och transport och magasinering, byggverksamhet, hotell och restaurang samt fastighetsservice och uthyrning. Här anger fyra av tio företag att kompetensförsörjning är det största hindret för tillväxt.

Om undersökningen
Företagens villkor och verklighet är en enkätundersökning som genomförs var tredje år. Resultat från undersökningen kommer att publiceras löpande under 2023. Den fullständiga rapporten publiceras i september 2023.

  • Högsta tillväxtviljan hos företagen sedan 2011Enkäten har skickats till cirka 22 000 små och medelstora företag (0-249 anställda). Drygt 6 600 har besvarat enkäten vilket motsvarar en svarsfrekvens på 30 procent.
  • Undersökningen genomfördes under perioden januari till april 2023.
  • Undersökningens resultat är representativt för cirka 400 000 företag. Urvalet är stratifierat på bransch, antal anställda och län.
  • Företag med mindre än 400 000 kronor i omsättning per år ingår inte i undersökningen.
  • Undersökningen består av drygt 30 frågor inklusive bakgrundsfrågor.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>