En global undersökning visar att svenska företag tillhör de som haft den största ökningen av nätfiskeangrepp sedan pandemin började.
Drygt åtta av tio (83 procent) av de tillfrågade IT-ansvariga upplever att nätfisket ökat. Det kan jämföras med det globala genomsnittet 70 procent.
Israel är det land där flest företag uppger att de sett en ökning av antalet nätfiskeattacker – 90 procent. I andra änden ligger Italien där 57 procent av de tillfrågade anger att nätfisket ökat.
I undersökningen som genomförts av IT-säkerhetsföretaget Sophos framgår att skillnaden mellan hur olika branscher och områden drabbats är relativt liten. Globalt tillhör dock statliga verksamheter, myndigheter, tjänstesektorn samt sjuk- och hälsovården de mer drabbade.
– Det är uppenbart att cyberkriminella sett pandemin och ökat hemarbete som en möjlighet. Tyvärr kan nätfiske ibland uppfattas som ett relativt avgränsat hot men i många fall är det precis så större och mer komplexa angrepp börjar. En enskild medarbetare som oavsiktligt laddar ner skadlig kod eller uppger sina inloggningsuppgifter kan vara fullt tillräckligt för att angreppet ska övergå i en storskalig och kostsam attack med ransomware, kommenterar Per Söderqvist, IT-säkerhetsexpert på Sophos.
– Det är ändå positivt att totalt nittio procent uppger att deras företag genomför något slags utbildningsprogram inom IT-säkerhet. Samtidigt ligger det en stor utmaning i att få de här insatserna att anpassas och fungera för personal som inte har särskilt mycket förkunskap om teknik och IT-säkerhet. Det bästa är naturligtvis om medarbetarna aldrig nås av angriparnas e-post och nätfiske. I dag kan effektiva säkerhetslösningar stoppa en stor andel av nätfiskeangreppen men det behövs fortfarande kunskap och vaksamhet hela vägen ut i organisationen, säger Per Söderqvist.
Fakta om undersökningen
Undersökningen ”Phishing Insights 2021” bygger på information från 5 400 IT-ansvariga vid företag i trettio länder, däribland USA, Storbritannien, Kina, Japan, Brasilien, Tyskland, Frankrike, Italien, Indien och Sverige. I Sverige medverkade 100 IT-ansvariga. Samtliga medverkande arbetar i organisationer med mellan 100 och 5 000 användare. Undersökningen har genomförts av Vanson Bourne på uppdrag av Sophos. Vanson Bourne är ett oberoende företag specialiserat på marknadsundersökningar.