Hem Finansröst Med fokus på miljön

Med fokus på miljön

Publicerat av: Redaktionen

[FINANSRÖST] Vi har under flera decennier levt I en konsumtionsfokuserad värld där vi medvetet eller omedvetet följt ett schema som baseras på; ta – skapa – konsumera – kasta.

Men sedan en tid tillbaka så har vi kunnat följa ett sorts paradigmskifte där vi strävar efter esilienta städer och en resilient global miljö med reducerad resursförbrukning och återanvändning i fokus, en värld som baseras på ett nytt schema i form av; ta – skapa – konsumera – återanvänd. Med fokus på miljön 3

Förutom att detta skifte relaterat till hantering och användning är ett måste ur en miljösynpunkt så finns även en intressant följdeffekt i form av en helt ny, cirkulär, ekonomi som växer fram. Till skillnad från den mer traditionella linjära ekonomin där saker produceras, säljs, används och till slut kastas är den cirkulära mer lik naturens kretslopp.

Denna ”nya” ekonomis kretslopp bygger på att allt material ska kunna cirkulera i slutna flöden. Det kan antingen vara i ett biologiskt eller i ett tekniskt kretslopp där allt avfall förebyggs genom att gynna återanvändning och återvinning i giftfria och framför allt resurseffektiva kretslopp. Detta resonemang och hanterande gäller allt men är extra viktigt inom dels IT då elektroniskt avfall är den snabbast växande avfallstypen i världen och dels gällande plaster som idag är nära att förstör våra hav.

Ekonomiska möjligheter

Trots att fokus inte ligger på det ekonomiska planet så skapar den cirkulära ekonomin nya möjligheter där det som tidigare betraktades som avfall istället kan bli värdefulla resurser då både material och otaliga resurser återvänder in i ekonomin. En annan del av miljötänkandet, som även denna har en stor inverkan på den cirkulära ekonomin, trots att vi kanske inte direkt gör denna koppling är produkters design.

I allt större utsträckning så måste tillverkare växla fokus på produkters design där dessa numera måste formges för att leva så länge som möjligt och att alla former av uppgradering, reparation och slutligen återvinning ska vara så enkel som möjligt. Detta kommer att leda till nya affärsmöjligheter på ungefär samma sätt som vi idag ser små butiker som byter skärmar på mobiler men nu med ett bredare fokus på reparationerna och uppgraderingarna. Vi kan här även inom större företag se lite av en återgång till de lokala tekniker som annars under flera år rationaliserats bort.

En annan effekt av att produkter blir hållbarare är att andrahandsmarknaden för enheterna blir intressantare. Det kommer alltid att finnas de som vill byta modell varje eller vart annat år och om de enheter som byts ut har ytterligare låt säga fem till tio års beräknad livslängd så finns här en ofantlig marknad för de som tidigt väljer denna väg. Det kan handla om allt från ren förmedling eller uppköp av enheter till företag som jobbar över nationella gränser där enheter kan gå från mer ekonomiskt välbärgade länder till länder som saknar dessa ekonomiska resurser.

Slutligen så har vi den del av kretsloppet som kontrollerar vilka delar eller komponenter som verkligen nått slutet av sin livscykel och där dessa ska både bytas ut och sedan återanvändas i en annan form, på samma sätt som att plastflaskor och klädhängare kan bli till en stomme i bläckpatroner.

3D-skrivarens verkliga nytta

En av de stora markandsvinnarna i den cirkulära, miljömedvetna, ekonomin är 3D skrivaren. Denna produkt som av många fortfarande ses som lite av en dyr leksak kommer att få en allt större roll i vår vardag. Om ni föreställer er att någonting idag går sönder hemma hos er, låt oss säga att det är diskmaskinsvredet på vår köksblandare. Hade vi tänkt traditionellt så hade vi kanske bytt hela blandaren som då kostar, låt säga 2 000 kronor. Om en reservdel funnits så hade vi kanske beställt denna men då först fått vänta flera veckor för att sedan betala hundratals kronor, för något som ursprungligen kostat ören att tillverka. Men med en 3D printer så kan du snart istället köpa hem en ritning på alla delar, gå till en lokal 3D printer butik och skriva ut delen direkt för en totalkostnad på en bråkdel av andra lösningar.

Därutöver bidrar detta till att minska onödiga lager, minska tillverkning av hundratusentals reservdelar av varje del för att få ekonomi i den traditionella tillverkningen. Dessutom minskar vi transporterna, får mindre outnyttjade resurser som bara ligger och väntar på att eventuellt användas med mera. Vi får med andra ord; bättre service, bättre pris, snabbare och allt bidrar till en bättre miljö och detta är ändå bara ett enkelt exempel på ett område där bara fantasin sätter begränsningar, ett område där säkerligen alla kan se sin nytta.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>