Hem Nyheter Inkomstutvecklingen för giggande IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare under pandemin

Inkomstutvecklingen för giggande IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare under pandemin

Publicerat av: Redaktionen

I dag publicerades data från Egenanställningsbarometern som visar på inkomstutvecklingen för giggare inom olika branscher.

Inkomstutvecklingen för giggande IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare under pandemin 4För giggande IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare har bruttolönen under juli-september 2020 minskat med cirka 14 procent jämfört med genomsnittet föregående nio månader. Om man jämför juli-september 2020 med föregående kvartal april-juni 2020 var nedgången i bruttolön cirka 4 procent.

– Gruppen egenanställda IT-arkitekter, systemutvecklare och testledare har fått mindre arbete under pandemin men det ser bättre ut än i många andra grupper, säger Stephen Schad, VD i Frilans Finans och ordförande i Egenanställningsföretagens branschorganisation.

Egenanställda har inte heller tydliga villkor kring a-kassan och förslagen i a-kasseutredningen som presenterades innan sommaren har ingen lösning på problemen. Remissrundan för a-kasseutredningen avslutades den 30 oktober 2020.

– Det är mycket allvarligt att egenanställda kan få svårt att få ut a-kassa, särskilt under en pandemi. Vi har lyft problematiken i vårt remissvar till a-kasseutredningen. Arbetet med att skapa en rättvis arbetslöshetsförsäkring som verkar i harmoni med alla inslag på en modern arbetsmarknad måste fortsätta, säger Stephen Schad.

Över 30 000 individer arbetade som egenanställda under 2019 enligt Statistiska Centralbyrån (SCB). En undersökning genomförd av Nepa, på uppdrag av Frilans Finans, i september 2020, visar att intresset för att starta eget och bli egenanställd har ökat de senaste åren. Två av fem har funderat på att starta eget vilket är en ökning från en av tre under 2016. 25 procent av svenskarna uppger 2020 att de är intresserade av egenanställning, jämfört med 14 procent 2016. Samtidigt minskar gruppen som inte kan tänka sig egenanställning markant, till 32 procent från 47 procent.

Frilans Finans sammanställer genom Egenanställningsbarometern kvartalsvis bruttolönen för bolagets egenanställda i Sverige utifrån den SSYK-kategorisering SCB också använder. Frilans Finans är Sveriges ledande egenanställningsföretag, verksamma sedan 1999. Mer än 70 000 egenanställda och intermittent anställda har genom Frilans Finans fakturerat utan företag.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>