Hem Nyheter AI-startupen Spacemaker säkrar rekordinvestering från Innovation Norge

AI-startupen Spacemaker säkrar rekordinvestering från Innovation Norge

Publicerat av: Redaktionen

Statliga Innovation Norge har beviljat Spacemaker ett bidrag på 47 miljoner kronor, ett av de största belopp som organisationen någonsin delat ut.

AI-startupen Spacemaker säkrar rekordinvestering från Innovation Norge 2

Håvard Haukeland, vd och medgrundare Spacemaker

Spacemaker beviljas samtidigt ett risklån på ytterligare 10 miljoner kronor för innovationspotenitalen för sina AI lösningar.

– Med investeringen kan vi snabbare genomföra våra expansionsplaner genom att anpassa vår mjukvara till enskilda marknader och även utveckla nya funktioner för användarna, säger Håvard Haukeland, vd och grundare Spacemaker.

Under 2020 har det norska företaget expanderar till Finland, Frankrike och Danmark. I Sverige har Skanska och JM valt Spacemaker under våren.

– När vi startade 2016 var vi först om att skapa en lösning som använder AI för att stötta den tidiga fasen av projekt inom stadsutveckling och bostadsutveckling, säger Håvard och tillägger:

– Det fanns då ingen existerande kod eller programvara att bygga vidare från. Vi har alltså tagit på oss en enorm uppgift som i sin tur kräver stora investeringar i forskning och utveckling.

Idag har företaget över 100 medarbetare, majoriteten av dessa är ”data scientists”, som använder artificiell intelligens, maskininlärning, optimering och simulering för att utveckla nya metoder för att lösa de utmaningar som arkitekter och stadsplanerare står för i sina projekt.

Utveckling av disruptiv teknik under internationell konkurrens är riskfyllt. Samtidigt är den globala potentialen för AI-stödd projektutveckling stor – runt om i världen växer städerna och hållbarhetsfrågorna står i centrum. Hållbar planering av bostäder, infrastruktur, offentliga platser, transporter mycket annat kräver innovativ planering. Något som i sin tur möjliggörs med AI och närliggande tekniker, menar Carl Christensen.

2019 erhöll Spacemaker en serie A-finansiering på 25 miljoner dollar från vc-bolagen Atomico och Northzone. Från huvudkontoret i Oslo växer företaget internationellt och har nu kontor även i Barcelona, Stockholm, Göteborg, Paris och på MIT i Boston. 2019 vann företaget också den norska byggbranschens innovationspris.

 

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>