Finanssektorn och forskare möts i frågan om artificiell intelligens
Hem TeknikAI Finanssektorn och forskare möts i frågan om artificiell intelligens

Finanssektorn och forskare möts i frågan om artificiell intelligens

Publicerat av: Redaktionen

Ledare från industrin och EU-kommissionen, däribland SEB:s IT-chef Nicolas Moch, kommer att leda diskussionen om artificiell intelligens roll inom finansiell teknik tillsammans med framstående forskare vid ett forum som sponsras av AI- forskningsprogrammet WASP-HS, med fokus på ansvarsfull AI.

Som huvudtalare inleder SEB:s IT-chef Nicolas Moch eventet med en presentation om trender i bryggan mellan AI och finanssektorn.

Moch kommer att dela med sig av erfarenheter från både SEBs egen resa och från Fintech-landskapet i allmänhet. Under eventet kommer tre rundbordssamtal kommer att äga rum med deltagare som representerar akademin, privata och publika FinTech-företag.

Universitetslektor Magnus Strand och Europeiska kommissionens biträdande chef för digital finansiering Mattias Levin är ordförande för rundbordssamtalet där diskussionen kommer att handla om ansvarsskyldighet i FinTech-branschen och om det är möjligt att ställa tillsynsmyndigheter till svars om de överskrider gränser.

– Vid CRM FinTech ska vi se runt hörnet mot de utmaningar och möjligheter vi har framför oss menar Magnus Strand, huvudforskare vid WASP-HS och universitetslektor och docent vid institutionen för företagsekonomi vid Uppsala universitet. Vad har man ögonen på inom EU och på berörda myndigheter? Vilka behov ser man inom branschen? Vilka perspektiv kan forskningen bidra med?

Finanssektorn och forskare möts i frågan om artificiell intelligensFördelar och nackdelar

Postdoktor Kinga Barrafrem och docent Gustav Tinghög är ordförande för ett av rundabordssamtalen där diskussionen handlar om hur AI bör hjälpa till med kundsegmentering, fallgropar vid utformning av AI-baserade lösningar samt hur segmentering kan främja effektiva AI-lösningar för att förbättra det finansiella välbefinnandet. Frågeställningarna när och för vem är det bra med finansiell teknik samt när kan det innebära problem kommer att diskuteras.

Hur påverkar AI finanssektorn?

Professor Magnus Mähring och biträdande professor Sebastian Krakowski är ordförande för rundbordssamtalet om FinTech och bankverksamhet. Vilken roll spelar AI för att möjliggöra verkligt nya och potentiellt störande FinTech-tjänster som går bortom konventionella IT- system? Hur ser framtiden ut för bankväsendet och FinTech? Kommer AI att radikalt förändra FinTech-sektorn? Dessa är de frågor som kommer diskuteras i ett av rundabordssamtalen.

Bakgrund

WASP-HS initierades av Wallenbergstiftelserna, som investerar upp till 660 miljoner svenska kronor (cirka 65 miljoner euro) under 10 år för att analysera etiska, ekonomiska, arbetsmarknads-, sociala och rättsliga aspekter av den tekniska övergången i samhället.

Programmet omfattar en nationell forskarskola med upp till 70 doktorander, minst 28 nya forskargrupper över hela landet och stöd till 12 gästprofessorer.

WASP-HSs vision är att stödja och stärka framstående forskning, ur både humanistisk och samhällsvetenskaplig synvinkel, som handlar om effekter, möjligheter och utmaningar i samband med integrationen av artificiell intelligens och autonoma system i samhällen och människors vardag. WASP-HS skapar tvärvetenskapliga forskningsmiljöer, forskarskolor och ett nationellt nätverk för att bidra med kunskap, lyfta fram viktiga frågor och engagera medborgare och andra samhällsaktörer. WASP-HS syftar också till att skapa samarbete med Sveriges offentliga och privata sektor och koordineras från Umeå universitet.

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>