[Krönika] Polisen lägger mer resurser på den skenande ökningen av id-kapningar, och privatpersoner ges råd om hur de kan försöka skydda sig.
Men fokus bör istället ligga på ökad användning av elektronisk identifiering och signatur.
Dagens Nyheter uppmärksammar att id-kapningar är ett av de snabbast växande brotten i Sverige, och berättar att polisen gör en stor satsning för att försöka få stopp på id-tjuvarna.
Artikeln innehåller även råd om hur privatpersoner kan skydda sig mot id-stöld. Bland annat uppmanas läsarna att inte lämna ut konto- eller kortuppgifter utan att först ha kontrollerat att mottagaren är den rätta, att inte kasta personlig information i soporna, och att ha lås på brevlådan.
Det är inget fel på råden, och du som privatperson bör följa dem – men för att komma tillrätta med problemet med id-kapningar på riktigt måste fokus flyttas till de verksamheter som kommunicerar känsliga uppgifter till medborgarna.
Den absolut största delen av id-kapningarna möjliggörs nämligen genom att kreditupplysningsföretag, långivare och andra liknande verksamheter skickar gammaldags brev till privatpersoner. Brevlådor vittjas enkelt av bedragare, och du som drabbad individ upptäcker oftast inte ens att någon använder din identitet.
Om verksamheterna istället gick över till att använda elektronisk identifiering och elektronisk signatur skulle snigelposten kunna skrotas – och id-kapningarna skulle därmed minska drastiskt. Som en bonus skulle dessutom alla processer (exempelvis beviljande av kredit) förenklas och förkortas, eftersom privatpersonernas identiteter skulle kunna verifieras ögonblickligen.
Och fördelarna med starka elektroniska identiteter stannar inte här. Vissa tror att de bara kan användas för ärenden som görs via webben, men det är en myt. En privatperson som har mobilt BankID eller en motsvarande lösning i sin mobil kan enkelt avkrävas identifiering eller underskrift i butikskassan, vid bensinpumpen, på hyrbilsfirman eller på bankkontoret. Frågan är varför så många verksamheter envisas med att fortsätta skanna streckkoden på baksidan av dåligt förfalskade körkort?
Daniel Hjort,NeXus