Hem Nyheter Digitaliserade fastigheter vinner energipris på Allmännyttans årliga konferens, Klimat- och Energikicken.

Digitaliserade fastigheter vinner energipris på Allmännyttans årliga konferens, Klimat- och Energikicken.

Publicerat av: Redaktionen

Var sjunde svensk bor i en lägenhet inom Allmännyttan, vilket innebär att kommunala fastighetsbolag ansvarar för en stor del av Sveriges fastighetsbestånd.

Digitaliserade fastigheter vinner energipris på Allmännyttans årliga konferens, Klimat- och Energikicken. 3Därför är det också viktigt att kommunala bostadsbolag inte bara följer utvecklingen, utan också är med och driver den framåt. Som ett led i detta introducerades Klimatinitiativet i samband med att Skåneinitiativet avslutades.

Inför den årliga konferensen, Klimat- och energikicken, nominerades allmännyttiga bolag till tävlingen där de bästa initiativen baserat på Klimatinitiativets två huvudsakliga mål och tre fokusområden.

I kategorin Energieffektivisering lyftes Sollentunahem fram som vinnare.

Sollentunahems långsiktiga arbete har visat sig vara både snabbt och effektfullt. Under säsongen 19/20 har fjärrvärmeanvändningen minskat med 10,5%, vilket gör att de gått ifrån 133,5 kWh/m2 till 122,2 kWh/m2 total energianvändning.

”Sollentunahem vinner utmärkelsen bästa klimatinitiativet i kategorin Energieffektivisering för att genom ett gediget arbete med ökade mätpunkter och digitalisering ha minskat energianvändningen i ett projekt med 10 procent på ett år. De har också arbetat tillsammans med sin personal för att hitta nya metoder och arbetssätt för att minska energianvändningen.” Del ur juryns motivering

Ett nytt arbetssätt för driftenheten, tydliga krav på leverantörer, visualisering av tillgängliga data och AI-styrning av energianvändningen ligger till grund för resultatet.

Nästa steg i effektiviseringsarbetet är ett projekt som Sollentunahem gör tillsammans med Egain och danska mätteknikbolaget Kamstrup. Målet är att få en samlad totalvy över fastighetsbeståndets prestanda och arbeta förebyggande.

Vägen mot de globala hållbarhetsmålen går genom den smarta staden

I Europa, där byggnader står för drygt 40% av energikonsumtionen och 36% av växthusutsläppen finns en stor förbättringspotential. EU gjorde en analys och kom fram till att 75% av alla byggnader är energiineffektiva. Därför är energieffektivisering prioriterad hos så gott som alla fastighetsägare, vilket också ligger linje med energidirektivet för att nå ett mer hållbart samhälle.

Vi har en tuff utmaning framför oss att energioptimera våra byggnader. Målet i EU:s direktiv om byggnaders energiprestanda är att till 2050 halvera energianvändningen från 1995 års nivå. Verkligheten är att 95% av alla energiineffektiva byggnader vi ser idag kommer finnas kvar år 2050. Därför kommer det krävas mycket åtgärder och stora investeringar i dessa byggnader, med det är också viktigt att ha ett verktyg till hands som ser till att de förblir optimerade. På Egain är vi fast beslutna om att göra det vi kan, för att bekämpa en av vår tids svåraste utmaningar – klimatkrisen. Det gör vi genom att tillhandahålla produkter och tjänster som underlättar för våra kunder att blir framgångsrika i sitt miljö- och energiarbete.

Vi på Egain vill rikta ett stort Grattis till Sollentunahems Lars-Göran Andersson och hans dedikerade team för utmärkelsen och ser fram emot fler framgångar!

Relaterade Artiklar

Vi använder cookies och andra identifierare för att förbättra din upplevelse. Detta gör att vi kan säkerställa din åtkomst, analysera ditt besök på vår webbplats. Det hjälper oss att erbjuda dig ett personligt anpassat innehåll och smidig åtkomst till användbar information. Klicka på ”Jag godkänner” för att acceptera vår användning av cookies och andra identifierare eller klicka ”Mer information” för att justera dina val. Jag Godkänner Mer Information >>