Vår svenska offentlighetsprincip är unik och har varit gynnsam på många sätt.
Men i takt med att vår information har flyttats från telefonkatalogen och varit utspridd mellan olika myndigheter, så har allt fler digitala tjänster tillkommit och sammanställt vår persondata om adresser, inkomster, fastigheter, fordon osv.
Att få information så pass lättillgängligt gör det enkelt för cyberkriminella att genomföra automatiserade och hyperpersonaliserade bedrägerier.
– Jag blev förvånad när jag hörde om den svenska offentlighetsprincipen. Att ha den typen av information så pass lättillgänglig möjliggör och förenklar för cyberkriminella att driva masspersonaliserade AI-attacker i stor skala. Det är framför allt individer som blir extra utsatta för bedrägerier om en cyberkriminell enkelt kan få reda på inkomst, bostad- och biläganden. Då går det enkelt med dagens AI-verktyg att skapa falska och trovärdiga nätfiske-brev från myndigheter och företag, säger Joshua Goldfarb som är en f.d. cybertopp från USA:s myndighet för cyberförsvar.
När det kommer till de senaste it-attackerna i Sverige och de ökade cyberhoten ser Joshua framför allt kommuner som extra sårbara.
– Anledningen till att jag ser kommuner som extra sårbara är för att de behöver samma nivå av säkerhetslösningar som storbolag, men deras budget är betydligt mindre. Med dagens kompexitet av olika it-system och molnmiljöer blir det svårt för små it-avdelningar att säkra alla miljöer, fortsätter Joshua Goldfarb.